"КАРОЛИНА НОЈБЕР" ОТВАРА XXI ТЕАТАР ФЕСТ "ПЕТАР КОЧИЋ" 2018

Премијером представе "КАРОЛИНА НОЈБЕР" аутора Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, у понедјељак 4. јуна са почетком у 20.00 часова, свечано ће бити отворен XXI ТЕАТАР ФЕСТ "ПЕТАР КОЧИЋ" 2018, који се ове године одржава под слоганом „Мит и стварност“. Сценограф представе је Драгана Пурковић Мацан, костимограф је Јелена Видовић, композитор је Ирена Поповић, за сценски покрет је задужена Андреја Кулешевић, лектори су Милорад Телебак и Наташа Кецман, асистенти редитеља су Драгана Ђедовић и Огњен Богдановић, и асистент сценографа је Јована Ромчевић Шукало. Овогодишњи Театар фест ће отворити предсједница Владе РС, госпођа Жељка Цвијановић. Свечано отварање Фестивала биће уприличено у 19.30 часова. Традиционални позоришни фестивал, какав је Театар фест „Петар Кочић“, свакако има и традиционалне пријатеље. И ове године, компанија М:ТЕЛ је пријатељ Театар феста, али и читаве позоришне сезоне 2018/2019.
 
 
Играју:
 
Златан Видовић
 
Маја Вујановић
 
Наташа Иванчевић
 
Горан Јокић
 
Сандра Љубојевић
 
Смиљана Маринковић
 
Ђорђе Марковић
 
Наташа Перић
 
Александар Стојковић
 
Борис Шавија
 
 
 
Каролина Нојбер Небојше Ромчевића
 
КАРОЛИНА:
 
Зашто сте такви? Зашто сте тако окрутни? Шта сам вам учинила? За шта ми се светите? Да бих се вама допала, седам дана пробам један једини покрет руке. А ви? Мрзите ме и ловите ми грешке. Ликујете када се саплетем на сцени, радујете се када заборавим текст. Вежбате памет смишљајући где сам ја погрешила. Свако од вас расправља о позоришту, али када позориште расправља о вама, ви се вређате. Ја нисам ваш непријатељ. Ја сам желела да вам помогнем. Ви сте и моја деца, и моја породица, и мој идеал. Зар су ваш смех и ваше сузе вредније од мога живота? А данас сте дошли да ме сахраните. (Звиждуци) Хоћете лаж, хоћете лаку забаву? Е, па Каролина Нојбер вам је неће дати! Ја се вама нећу удварати! Зла, примитивна руљо! Не треба мени ваша љубав! Баш ме брига за ваше аплаузе. Пљујем на ваше лажне сузе! Пљујем ја на позориште коме сте ви публика! И проклињем вас!
 
Небојша Ромчевић, Каролина Нојбер, 21. ХАМБУРШКО ПОЗОРИШТЕ , Народно позориште Републике Српске, Бања Лука 2018, 83-84
 
 
Небојша Ромчевић, О КАРОЛИНИ НОЈБЕР
 
Каролина Нојбер
 
Ми, људи из позоришта, волимо да нам управо позориште буде централна метафора кроз коју се прелама живот. Да буде оно мало у коме се прелама велико, и то у оштрини, а не само у очигледним појавама. Дакле, „Каролина Нојбер“ је комад о сукобу два типа културе који постоје и у нашем друштву иако је писан на основу једне једине реченице коју сам током студија чуо од свог професора Драгана Клаића: да је у Немачкој, у 18. веку, живела глумица тог имена која се борила за ново, реформаторско позориште а против оног јефтиног, простачког, популистичког театра. Пишући „Каролину Нојбер“, желео сам да, колико умем, управо подвучем што суптилније то да је популизам у ствари врло тесно повезан с милитаризмом, национализмом, примитивизмом, шовинизмом, дакле са свим облицима сегрегације других људи насупрот културном моделу као нечем узвишеном, племенитом и елитистичком за који се истрајно бори јунакиња комада. Учинио сам је чак помало и фашистоидном због тога што је она у свом уверењу искључива, спремна чак да убије за свој културни модел. Наравно, комад не доноси разрешење када је тај план у питању зато што су та два модела у непрекидном сукобу.
 
(Јасмина Лекић: Сусрети: Небојша Ромчевић, драмски писац, Трчање у месту, НИН, 2532, јул 8 1999)

Add this to your website

 

                                             

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt