СВЕЧАНО ОТВОРЕН XXI ТЕАТАР ФЕСТ "ПЕТАР КОЧИЋ" 2018.

У Народном позоришту Републике Српске вечерас (понедјељак 4. јун) је отворен двадесет први Театар фест „Петар Кочић“. Поводом отварања присутнима се обратио Ненад Новаковић, директор, који је осим добродошлице искористио прилику да захвали глумици Миљки Брђанин и сценографкињи Драгани Пурковић Мацан на наградама које су им додијељене на недавно завршеном Стеријином позорју. „Театар фест је израстао у културно-културолошку манифестацију од регионалног значаја и сигурно је, након Стеријиног позорја, друга позоришна манифестација коју морамо поштовати. Ове године имамо једну од најозбиљнијих селекција на коју смо такође поносни“, истакао је Новаковић. Новаковић није заборавио да напомене да ансамбл Народног позоришта Републике Српске краси неизмјеран ентузијазам, те најавио премијеру представе Каролина Нојбер, аутора Небојше Ромчевића, а у режији Кокана Младеновића којом је отворен овогодишњи Театар фест.
 
Градоначелник Игор Радојичић је истакао да је Тетар фест догађај у граду на Врбасу који се с нестрпљењем очекује. „Морам истакнути да су у једном истраживању публике које је недавно рађено у припреми стратегије културе Бање Луке програмске активности Народног позоришта Републике Српске оцијењене као најквалитетније“, додао је Радојичић те честитао управи и ансамблу Позоришта на таквом успјеху.
 
Фестивал је службено прогласила отвореним предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која је поздравила присутне љубитеље умјетности и позоришта и нагласила да је Театар фест позоришни догађај који показује да је у питању традиција и да је ријеч о нечему у шта је уложено много труда,напора, енергије и воље. „Чињеница да нас Театар фест мобилише, да окупља велики број људи и да свакако пружа задовољство свима који уживају у позоришту говори сама за себе“ изјавила је Жељка Цвијановић. Такође је истакла да треба захвалити свим умјетницима, глумцима и ствараоцима и културним на свом доприносу који су дали током свих ових година, од којих су неке биле изузетно тешке.
 
Такмичарски програм овогодишњег Театар феста чини шест представа, а посљедње вечери ће бити одиграна представа у част награђених. Поред тога, гледаоци ће моћи уживати и у Другом фестивалу монодраме младог глумца, који ће несумњиво привући велику пажњу. Пратећи програм Фестивала чине и промоције књига и часописа као и Стручно-научни скуп који се ове године бави темом Каква је будућност театра? – Фестивали у култури.

Add this to your website

 

                                             

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt