СВЕЧАНОМ ДОДЈЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕН XXI ТЕАТАР ФЕСТ "ПЕТАР КОЧИЋ" 2018.

Свечаном додјелом награда и извођењем представе "АЛАН ФОРД – ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ (Алан Форд & Група ТНТ у епизоди Повратак отписаних) " у част награђених, вечерас у понедјељак 11. јуна, завршен је овогодишњи XXI Театар фест "Петар Кочић" 2018. Жири 21. фестивала Театарфест „Петар Кочић“ 2018 у Бањој Луци у саставу: Душко Љуштина, предсjедник, Владимир Ђуричић, члан, и Жељко Еркић, члан, констатовао је да је селектор Марко Мисирача одабиром представа врло добро одсликао садашњи тренутак у коме се налазе и раде позоришта / казалишта у региону. Театар фест је главним и пратећим програмом, посебно фестивалом монодраме младог глумца, округлим столовима, промоцијом књига, часописа и аутора, научним скупом и укупном атмосфером, уз подршку вјерне публике, показао квалитативни помак и чињеницу да се позиционирао у сам врх регионалних позоришних / казалишних фестивала.

Након шест одгледаних представа у такмичарском програму, жири је донио сљедећу
О Д Л У К У:

 

На XXI Фестивалу Театар фест „Петар Кочић“ 2018 у Бањој Луци, додјељују се сљедеће награде:

1. За најбољу мушку улогу двије равноправне награде и то:

Борку Перићу за улогу Вјекослава Краља у представи УСТАВ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричког казалишта КЕРЕМПУХ из Загреба. Професора Краља изврсно интерпретира популарни хрватски глумац Борко Перић, који наоко лако дочарава женски изглед. Његов лик представља особу из фине породице чија се интелектуална надмоћ, коју показује према онима које сматра необразованима, топи пред једноставном љубазношћу.

И Браниславу Лечићу за улогу Симеона Његована – Лупуса у представи КОРЕШПОДЕНЦИЈА Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза у режији Горчина Стојановића и продукцији Звездара театра из Београда. Култни српски глумац Бранислав Лечић, као Симеон Лупус, са гротескном периком да би, сходно свом карактеру, подсјећао на вука, одлично је пренио свјетски шарм и трговачко-политикантску памет старог Његована кроз страшну 1848. годину у Европи. Због те перике, неке реплике, сурове у својој актуелности, заличиле су на глумљен варијете.

2. Награда за најбољу женску улогу:

Аници Доброј за улогу Милице Његован у представи КОРЕШПОДЕНЦИЈА Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза у режији Горчина Стојановића и продукцији Звездара театра из Београда. Духовита и спретна Аница Добра, глумица чија је каријера одавно изашла ван граница Балкана, била је права Милица из Пекићеве литературе чији је лик на сцени остварила прецизно и досљедно.

3. Награда за најбољи драмски текст:

Анти Томићу, Рајку Грлићу и Жељки Удовичић за УСТАВ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричког казалишта КЕРЕМПУХ из Загреба. Тројац: Томић, Грлић, Удовичић овом комедијом или љубавном причом о мржњи, храбро вивисецира савремено хрватско друштво и кроз оно што такозвани мали човјек мисли о Србима и хомосексуалцима али јавно не говори јер мисли да није пристојно, изазива смијех, али не обичан, већ онај који отрежњује и показује сву бесмисленост таквог става.

4. Награда за најбољу режију:

Горчину Стојановићу за режију представе КОРЕШПОДЕНЦИЈА Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза у продукцији Звездара театра из Београда. Крајње професионално и зналачки Горчин Стојановић је поставио комад и ликове у овом комаду у којем изврсни ансамбл, захваљујући одличном тексту али и одличним Стојановићевим редитељским рјешењима, пажњу гледалаца држи на највишем нивоу од почетка до краја представе.

5. Награда за најбољу представу на XXI Фестивалу Театар фест «ПЕТАР КОЧИЋ» 2018 у Бањој Луци:

Додјељује се представи УСТАВ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичићу режији Винка Брешана и продукцији Сатиричког казалишта КЕРЕМПУХ из Загреба. Ријеч је о комплетној представи, са одличним текстом, глумом, тачном и прецизном режијом која на храбар начин говори о проблемима у савременој Хрватској и помјера границе савременог театра.У Бањој Луци, 11. мај 2018. године.

ЖИРИ ФЕСТИВАЛА:

Душко Љуштина

Владимир Ђуричић

Жељко Еркић 

 

ОДЛУКА ДИРЕКЦИЈЕ XXI ТЕАТАР ФЕСТА "ПЕТАР КОЧИЋ" 2018

 

Дирекција Тетар феста је донијела посебну одлуку да Специјалну награду овогодишњег XXI Театар феста „Петар Кочић“ 2018, додијели глумици Народног позоришта Сарајево, Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи „СВЕ СЕ НЕКАКО ПРЕЖИВИ ОСИМ СМРТИ. Прецизном глумом, јасном емоцијом, вратила нас је у нека заборављена времена и подсјетила на све оно што долази сваком човјеку.

 

 

ИЗВЈЕШТАЈ ЖИРИЈА II ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ МЛАДОГ ГЛУМЦА

 

У оквиру XXI Театар феста „Петар Кочић“ 2018. (МИТ И СТВАРНОСТ) одвијао се и II Фестивал монодраме младог глумца, селектора др Љиљане Чекић под слоганом „... да свако остави свој траг“. У току Фестивала одигране су монодраме: „Ко је то?“ Марка Вукосава, „Место предговора“ у извођењу Михајла Јовановића, „Да сам ја позориште (запалила бих се)“ Ене Радовановић, „Лед“ у извођењу Богдана Милојевића, „На дан свођења рачуна“ Марије Ђајић и „Настасја Филиповна“ у извођењу Анђелије Рондовић.

 

Жири у саставу:

Слађана Човичковић, предсједник жирија

Раденка Шева, члан, и

Марио Ћулум, члан.

одгледао је свих шест монодрама младих глумаца који, не да су оставили траг на сцени „Петар Кочић“ Народног позоришта Републике Српске, него су успјели да освоје публику својом енергијом и глумачком интерпретацијом. Све одигране монодраме превазилазе оквир у којем су настале, испитне вјежбе на основним и мастер студијама.Видјели смо даровите младе глумце који ће, надамо се, наћи своје мјесто у позоришним кућама у региону. Неке од монодрама су биле успјешније драматуршки сложене, друге редитељски изнијансиране, али све су показале жељу ових младих људи да се у што бољем свјетлу представе бањалучкој публици.

Од шест одгледаних монодрама Жири је одлучио да:
за изузетну глумачку вјештину и таленат, велику моћ трансформације у тумачењу различитих драмских ликова, жанровску разноликост од комедије до трагедије, те суверено владање сценом и директну комуникацију са публиком, "награду за најбољу монодраму младог глумца“ додијели Ени Радовановић из Бање Луке за монодраму „Да сам ја позориште (запалила бих се)“.

 

 

КОРАК У ХРАБРОСТ 2018

 

 

Жири РТРС-а у саставу:

Јелена Којовић Тепић, предсједник,

Сања Поповић и Мишо Кочић, чланови жирија

одлучио је да награду Корак у храброст на овогодишњем Театар фесту Петар Кочић додијели Сатиричком казалишту Керемпух за представу Устав Републике Хрватске. У форми црне комедије, ансамбл Керемпуха је храбро начео највеће табу теме хрватског друштва о којима ријетко ко људски проговара: проблем усташтва и односа према Србима, и проблем односа према хомосексуалцима. У горку пилулу смијеха, аутори представе Томић и Грлић су интелигентно спаковали деценијске предрасуде, смјестивши их као реквизиту, у један, наоко затворен ормар, какав сваки човјек и свако друштво, хтио или не хтио да призна, има. Онај англосаксонски костур из ормара су извукли овдје као женску одјећу за хомосексуалца и усташку униформу за одузетог, али још живог старца, и показали, заједно са сјајним ансаблом Керемпуха и режисером Винком Брешаном, да се може бити човјек само уколико се побиједе малограђанске предрасуде и прихвате различитости, какве год оне биле.


Add this to your website

 

                                             

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt