Сарадници

Добрица Агатоновић Ага

Добрица Агатоновић рођен је 1942. године у Блацу (Србија). Похађао је Глумачку школу у Новом Саду. Послије једногодишњег ангажмана у Вршцу, долази у Бањалуку. У бањалучком Народном позоришту је у сталном ангажману од 1968. до 2006. године. Одиграо је низ разноврсних улога, показујући подједнак смисао за тумачење и драмског и комедијског репертоара. Добитник је више награда и признања, између осталих и Априлске награде града Бањалуке. Игра на филму (Дан дужи од године, 1971, Доктор Младен, 1975) и ТВ (ТВ филмови Мејдан Симеуна Ђака и Нек буде што буде, 1999. те ТВ серије Морава, 1976, Мисија мајора Атертона, 1986, Голи живот, 1995, Жене, људи и остало, 1999-2000, Тата и зетови, 2007, То топло љето, 2008, Село гори а баба се чешља, 2010. и Фолиранти, 2011). 

Опширније...

Дејан Андрић

ДЕЈАН АНДРИЋ (Бањалука, 1982), дипломирао је Глуму 2009. године, на Академији умјетности у Бањалуци, глуму у класи професора Ненада Бојића са ауторским пројектом „Арто Луда“, антимонокореодрама, са којом је до сада учествовао на пет међународних фестивала (Минск, Суботица, Загреб и Сарајево), те играо на редовном репертоару у Бечу („Das Off Theater“, „Blaue Saal“). Дванаест година истражује поље невербалног театра, његује технику гласа, говора и лијепог изражавања. Учесник разних радионица и семинара физичког и образовног театра у земљи и иностранству. Церомонијал мајстор музичких, плесних, филмских, промотивних и фолклорних догађаја у Бањалуци; водитељ Тв емисије “Црна овца” (емисија о урбаној култури, продукција „Villa Hills Consulting“ за Јавни радио и телевизијски сервис Босне и Херцеговине, 2012), глас за документарне емисије, радио и Тв рекламе – најаве (М:tel, Радио Телевизија Републике Српске, „WorldMedia“); снима/о радио драме (БХ радио 1); игра/о у студентским, документарним и играним филмовима. Кројач алтернативног културног програма, дизајнер визуелног идентитета, графички дизајнер промотивног материјала и особа задужена за односе са јавношћу у „caffe bar – u JazzBanjaLuka“ од 2011. године. 

 

Хонорарни сарадник Народног позоришта Републике Српске од 2006. године. 

 

Један од оснивача Удружења грађана “Невид театар” из Бањалуке у којем обављa послове продуцента, извођача и особе задужене за односе са јавношћу.
 
 

НЕВИД ТЕАТАР (БАЊАЛУКА, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА)

 
У Невид театру, од 2009. године, играо 46 пута на 15 фестивала/манифестација на 3 језика. Представе су одигране у укупно 46 различита простора у 8 градова у 5 општина и у 5 држава. 

Опширније...

Велимир Бланић

Дипломирао на Академији умјетности у Бањалуци у класи проф. Владимира Јевтовића 2005. године. Бави се педагошким радом на предмету Глума као асистент проф. Владимира Јевтовића. Учествовао у раду многих театарских радионица, семинара и скупова.Ангажован је као хонорарни сарадник у Народном позоришту РС.

Позориште:

РОДОЉУПЦИ, Ј.С. Поповић, (Скоротеча)
ЉЕПОТИЦА И ЗВИЈЕР, Франтишек Хрубин, (Звијер)

Опширније...

Дејан Зорић

Дипломирао на Академији умјетности у Бањој Луци 2000.г. у класи проф. Светозара Рапајића. Хонорарни је сарадник у НПРС.
Говори енглески језик.

Позориште:

ОБЛИК СТВАРИ, Н. Лабут, (Филип)

ВЛАСТ, Б. Нушић, (Савић)
ПЕТАР КОЧИЋ, Ж. Стјепановић - Г. Бановић, (Пета Кочић млађи)
БАН ПРВИ, Б. Брђанин, (Ластрић)
МИРАНДОЛИНА, К. Голдони, (Фабрицио)
СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ УБИВА АЖДАХУ, Д. Ковачевић, (Баћа)
МАГАРЕЋЕ ГОДИНЕ, Б. Ћопић, (Смрдоња)
МАДАМ САН ЖЕН, В. Сарду - Е. Моро, (Винегр, Корзо)

Играо у више студентских филмова.

Гордана Милиновић

Завршила Педагошку академију - Српскохрватски језик и књижевност југословенских народа. Од 1965. у Народном позоришту у Лесковцу. Године 1969. прелази у Народно позориште у Тузли, где проводи 11 сезона. Стални члан Народног позоришта РС од 1981. Написала: седам оригиналних радио драма, две радио игре за дјецу, пет документарних радио драма, три радио драматизације и једну ТВ драму. Написала и режирала монодраму КОЧИЋ - ПОСЛЕДЊИ ДАНИ, као и монодраму СУСРЕТ У ВЕЧНОСТИ. За монодраму Четири Евина лица добила награде на фестивалима у Источном Сарајеву и Никшићу. Радио драме су извођене на радио станицама: Београд, Нови Сад, Љубљана, Сарајево. Драматизација Краљевића и просјака радила дечја позоришта у Бањалуци, Загребу, Осијеку,а два ауторска текста за децу у Позоришту за децу у Нишу. Дугогодишња је сарадница Радија РС и Уно радија.

 

Позориште (избор):

 

УЈКА ВАЊА, А. П. Чехов, (Соња)

ВАСКРСЕЊЕ, Л.Н.Толстој, (Катарина Маслова)

Опширније...

Данило Попржен

 

Стални члан Народног позоришта РС  од 1992.
Одиграо велики број улога у позоришту. Највише улога остварио на филму.

Бошко Ђурђевић

Бошко Ђурђевић рођен је 17. новембра 1951. године у Голешима код Бањалуке. Завршио је Драмски студио у Бањалуци 1973. године, а затим постаје стални члан бањалучког Народног позоришта. Одиграо је преко 150 разноврсних улога, од драмских хероја до комичних карактера. У продукцији УДУС-а реализовао је десетак самосталних пројеката (нпр. монодрама Кочић, посљедњи дани). Игра на ТВ и филму (ТВ филм Мејдан Симеуна Ђака, 1999, кратки филмови Срећка, 2003. и Има нас двојица, 2007). За радио снимао драме, на десетине емисија поезије, као и низ емисија хумористичко-забавног карактера (емисија Зврк).

Опширније...

Мирзета Јакшић

Завршила Драмски студио 1971. у Бањалуци. Од 1973. стални члан Народног позоришта РС. У периоду од 1981. до  1986. члан Народног позоришта у Зеници. Након тога враћa се у Народно позориште РС  гдје је и сад стални члан ансамбла. Мајка двије ћерке.

Одиграла велики број улога у позоришту , на телевизији и филму.

Ђорђе Марковић

Игра у позоришту од 1963. Све до 1984. године играо у аматерском позоришту у Кули. Од 1984. године професионално се бави глумом у зеничком позоришту. Од 1994. до 4. јуна 2018. године, стално ангажован у Народном позоришту Републике Српске.

Позориште (избор):

ПРОЉЕЋЕ ИВАНА ГАЛЕБА, В. Десница, (Иван Галеб)
СРЕЋНА НОВА '49, Г. Михић, (Пиги)

Опширније...

Ковиљка Шипка

 

Завршила Драмски студио у класи др Бранимира Ђорђевића. Глумачку каријеру започела 1973. године у Дјечијем позоришту Бања Лука.
Стални члан Народног позоришта Републике Српске од 1975. Бави се сликарством. Говори руски језик.

У позоришту остварила бројне улоге.

Опширније...

RSS

 

                                             

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt