srenfrderu

Резервација карата

051/314-006

Радно вријеме

08.00h - 20.00h

Радно вријеме (субота)

17.00h - 20.00h

У Старом Броду код Вишеграда у суботу 7. септембра обиљежено је 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су у Старом Броду и Милошевићима побиле усташе Јуре Францетића. Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ како би остварили свој циљ - границу Независне Државе Хрватске на Дрини. Током ове офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен капеле и звонаре. Спасоје Албијанић је финансирао изградњу Спомен-музеја старобродским жртвама. Споменик носи симболику страдања дјеце и њихових породица – рекао је Албијанић у обраћању, те објаснио да о великом страдању свједоче скулпутре које су постављене у ријеку Дрину, и у музеју.

У Народном позоришту Мостар почело се с радом на новој представи ’’Што те нема’’ коју у копродукцији раде Народно позориште Мостар, Хрватско народно казалиште Мостар и Народно позориште Републике Српске, док је извршни продуцент Српско просвјетно и културно друштво ’’Просвјета’’ Градски одбор Мостар. Представа се ради поводом јубиларних 100. Шантићевих вечери поезије које ће бити одржане у Мостару у октобру ове године.

На пријему за помоћницу министра културе и просвјете у Влади Републике Српске Тању Ђаковић, у Народном позоришту Републике Српске присуствовали су директор Ненад Новаковић, умјетнички директор Владимир Ђорђевић, те глумци Слађана Зрнић и Ања Илић. „На састанку је договорено уз помоћ Министарства просвјете и културе, прије свега помоћнице Тање Ђаковић, да глумица НПРС Слађана Зрнић, буде унапријеђена у првакињу драме националног театра. Такође, поштујући правилник о унапријеђењима, задовољство нам је било да са Ањом Илић и Златаном Видовићем потпишемо нове уговоре, којима су њих двоје прешли у вишу глумачку категорију Народног позоришта Републике Српске. Ово је значајно због тога што успостављамо принцип награђивања и праћења рада глумаца у нашем Позоришту, и да њихов рад буде друштвено верификован и признат од стране Министарства просвјете и културе, публике и људи из Народног позоришта РС. То је највреднија ствар. Успостављање овог принципа значи да ће се убудуће рад глумаца интензивније пратити, и кроз то праћење, њихов рад биће ваљано валоризован“, рекао је директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић.