Skip to content Skip to footer
Loading Догађаји

« Све Догађаји

 • Овај догађај је прошао.

Циклус концерата: Серенада за… шармантне

20/11/2023 20:00 - 21:10

Концертна сезона Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске

Циклус концерата

Серенада за… шармантне

Солисти:

 • Ива Стилиновић Гардиновачки, обоа (Нови Сад/Србија)
 • Лидија Јелисић Симеуновић, сопран

Камерни оркестар Народног позоришта Републике Српске

 • Прве виолине: Душица Блаженовић, Теодор Икановић, Давид Сарамандић, Раде Живановић
 • Друге виолине: Мина Ђекић, Соња Сарамандић, Анастасија Марић, Марко Ружић
 • Виоле: Ђорђе Миловановић, Срна Мајар, Мирјана Кременовић
 • Виолончела: Озрен Четковић, Игор Бабић
 • Контрабас: Марко Ковачић
 • Хорне: Мирко Марић, Милица Миховић
 • Диригент: Душан Вере Урошевић
 • Организатор и инспицијент: Дејан Андрић

На програму:

Волфганг Амадеус Моцарт (1756−1791): Мала ноћна музика 

Серенада за гудаче бр. 13 у Ге дуру, KV 525

Младен Јанковић (1991): Има нека тајна веза за гудачки оркестар и сопран

на текст Душка Трифуновића

 

Ернано Волф-Ферари (1876−1948): Idillio-concertino оп. 15 за соло обоу, двије хорне и гудачки оркестар

Феликс Бартолди Менделсон (1809−1847): Симфонија за гудаче бр. 7 у де молу


ЦИКЛУС КОНЦЕРАТА – СЕРЕНАДА ЗА…

 

Серенада?

Серенада – вечерња музика, музички перформанс који се изводи у част некога, односно за некога. Серенада је исто тако музички поздрав који се изводи за љубавника, пријатеља, високо рангирану или другу особу којој треба одати почаст. Изводи се обично у вечерњим сатима – од италијанског „sera“.

 

Зашто „Серенада за…“?

Циклус „Серенада за…“ обухвате концерте које реализује Оркестар Народног позоришта Републике Српске и то у различитим саставима – гудачки, камерни и симфонијски са солистима. С обзиром на значење речи серенада, ови концерти се свакако дешавају у вечерњим терминима и биће посвећени публици, која је спремна да се упусти у сопствену музичку авантуру звану „Серенада за…“. Тако ће се смењивати имена концерата „Серенада за… фолкере, заљубљене, савезнике, одважне, очаране“ и тако даље. У оквиру циклуса очекују нас дела домаћих аутора, попут Владе Милошевића, Војина Комадине, Светислава Божића, али и Моцарта, Менделсона, Аренског, Сарасатеа и других. Важно је напоменути да сваки од концерата у циклусу ће на програму имати Серенаду, као музички облик и то писане од стране мање познатих композитора попут: Волф-Ферарија, Фукса, Колриџ-Тејлора, Хуберта, Блоха и других. На тај начин Народно позориште Републике Српске упознаће публику са неким „новим“ ауторима, а којима је серенада била инспирација за настанак овог музичког облика.


РИЈЕЧ ДИРИГЕНТА:

Серенада за шармантне део је циклуса концерата Серенада за… у оквиру концертне сезоне Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске у 2023/2024. години. Овај концерт посвећен је свима онима које се осећају шармантним.

Последица слушања овог концерта може бити таква да ће лепота звука шармантнима нахранити его, а с друге стране учинити да они, који то нису, постану шармантни.

Програм концерта пажљиво је биран и чине га дела: Моцарта, Менделсона, Волф-Ферарија и Јанковића. О Моцарту се чини да је свака реч већ исписана и изречена. О Менделсону скоро свака… а колико знамо о Ернану Фолф-Ферарију? Овај композитор, иако у свом зрелом стваралаштву припада ери модерне музике, остаје веран принципима зрелог романтизма. Вешто руковање оркестарским апаратом, а посебном деоницом соло обое требало би да сваког слушаоца натера на истраживање репертоара овог композитора. Свом младом колеги Младену Јанковићу, бањолучком композитору сада више у професији теоретичара музике, могу да захвалим на омузиковљавању текста свевременског Душка Трифуновића. Верујем и искрено се надам да ће нас обрадовати целим циклусом соло песама за глас и гудачки оркестар на текстове Трифуновића. Стваралаштво домаћих композитора изузетно је важно у неговању репертоарске политике једног оркестра. Вођен том идејом, изабрао сам Јанковићеву композицију за вечерашњи концерт.

Искрено верујем да ће кроз вечерашње музичко путовање свако у себи оживети део „шармантне“ прошлости, те је поновити у догледној будућности, можда баш после овог концерта. На крају остаје само да се запитате – верујете ли у магијску моћ музике?

Душан В. Урошевић, умјетнички директор и диригент СО НПРС

Детаљи

Датум:
20/11/2023
Вријеме:
20:00 - 21:10
Категорија догађаја:

Локација

Народно позориште РС – Велика сцена
Краља Петра I Карађорђевића 78
Бања Лука, РС 78000 Bosnia and Herzegovina

Организатор

Народно позориште РС
Телефон:
051-317-996
E-mail:
uprava@narodnopozoristers.com

Народно позориште Републике Српске задржава право измјене репертоара! Бројеви телефона за резервације: + 387 51 314 006 и 080 05 07 08 (бесплатан број). Радно вријеме билетарнице је од 9 до 20 часова од понедјељка до петка и суботом од 17 до 20 часова.

Напомена: Резервације важе три дана од тренутка резервисања. Улазнице се не могу резервисати два дана прије дана извођења представе.

Добро дошли у Народно позориште Републике Српске!

НПРС © 2023. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.