Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дана 18. 5. 2022. године одржана је прес-конференција организована поводом информисања о отварању XXIV Театар феста „Петар Кочић“ који ће бити одржан од 4. до 11. јуна, као и отварања Позоришног академског фестивала (ПАФ) од 4. до 6. јуна 2022. године.

Присутним представницима медија обратила се в. д. директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић, која је поздравила присутне и најавила програм фестивала и све новитете који очекују нашу вјерну публику.

„За почетак бих вас подсјетила на све што смо припремили за фестивалске дане. Слоган ‘Снага земље’ произашао је из неких тема и мотива којима се бавимо на овогодишњем Театар фесту ‘Петар Кочић’ а истовремено је ово и основна смјерница нашег рада да кроз јаке образовне институције и развијену културну сцену јачамо наш град; али и идентитет наше државе. Жеља нам је и да најавимо концерт Симфонијског оркестра који ће бити одржан испред Народног позоришта Републике Српске, а поводом отварања Театар феста, 4. јуна. У самом процесу формирања оркестра који је још у току велику помоћ нам је пружила Бранка Радошевић-Митровић, професор Академије умјетности у Бањој Луци. Иза нас је и аудиција за пријем чланова Симфонијског оркестра, о чему ће Бранка нешто више рећи у свом обраћању. Такође, Бранка ће вас обавијестити и о томе шта нас чека током ове, али и почетком наредне године, а тиче се формирања Опере, нове програмске јединице у оквиру Народног позоришта Републике Српске. Да се вратимо на Театар фест ‘Петар Кочић’, 4. јуна у 21 час је свечано отварање и Народно позориште Републике Српске и Академија умјетности тим поводом организују концерт. Такмичарски дио фестивала почиње 5. јуна извођењем представе ‘Каштел у језеру’ Народног позоришта из Сомбора, затим слиједи Београдско драмско позориште и представа ‘Цемент Београд’, 6, јуна, док је вече 7. јуна резервисано за Атеље 212 и ‘Петријин венац’. Српско народно позориште и Центар за развој визуелне културе из Новог Сада 8. јуна ће извести представу ‘Код Вечите славине’, 9. јуна ће бити изведена ‘Jugoslavija, moja dežela / Југославија, моја отаџбина’, представа у копродукцији Гледалишча из Копра и Позоришта Приједор, а посљедње фестивалске вечери своју представу ‘Шћери моја’ одиграће Црногорско народно позориште из Подгорице. Затварање Фестивала и проглашење побједника биће одржано 11. јуна. Током свих фестивалских дана имаћемо пратећи програм који ће се дијелом реализовати у граду, а дијелом у Позоришту, о чему ћете бити додатно информисани“, изјавила је Грбић.

Након тога присутнима се обратила Драгана Пурковић-Мацан, декан Академије умјетности у Бањој Луци која је, такође, на почетку поздравила присутне представнике медија:

„Кроз дуготрајне разговоре и тињање идеје коначно смо се осмјелили да покренемо први позоришни фестивал студената драмских умјетности. Мислим да смо и као Академија и средина зрели за овакав догађај који је и до сада био неопходан. Запримили смо велики број пријава, а селекција се свела на седам представа академија драмских умјетности из региона, док ће осма представа, ‘Дјеца сунца’ студената АУБЛ, бити одиграна у част награђених. Јако ми је битно што су се у овај пројекат укључили Народно позориште Републике Српске, Дјечије позориште Републике Српске и Градско позориште Јазавац. Три највећа и најзначајнија позоришта у нашем граду су стала уз нас да нам дају подршку у техничком и у сваком другом смислу. Осим представа које ће бити изведене, фестивал ће бити и едукативног карактера, што је јако битно за студенте. Биће организована предавања драмских педагога, као и промоцију књиге и округле столове након представа. Одлучили смо се да Фестивал почне у исто вријеме када и Театар фест ‘Петар Кочић’ и тако дамо на значају једни другима. Такође, сматрам да је битно да паралелно имамо и студентске и представе професионалних позоришта. На ПАФ-у ће свакога дана бити изведене двије до три представе и улаз ће бити слободан, а у питању су четири локације: Народно позориште Републике Српске, Дјечије позориште Републике Српске, Градско позориште Јазавац и Љетна сцена Академије умјетности у Бањој Луци. Детаљан програм и селекција биће представљени на прес-конференцији са нашим партнерима, 25. маја. Још једном бих захвалила в. д. директора Народног позоришта Дијани Грбић на огромној подршци без које би Академија, односно Драмски одсјек тешко опстајали, с обзиром на то да Академија нема своју сцену па користимо сцене НПРС-а и ГП Јазавац. Осим драмског  дијела, у којем нам НПРС пружа подршку, професори и студенти са студијског програма музичке умјетности великим дијелом су укључени у формирање Симфонијског оркестра који ће временом прерасти у Оперу, а што је требало давно да се деси, али десило се када се десило“, истакла је Пурковић-Мацан.

Дијана Грбић је након тога напоменула да су Академија умјетности као образовна и Народно позориште Републике Српске као институција која запошљава професионалне умјетнике потписале Споразум о сарадњи за који нису жељеле да буде мртво слово на папиру, него да се све активности могу реализовати, те да је овај пројекат само једна од њих. „Академија умјетности нам је била велики ослонац током процеса израде докумената за потребе формирања Симфонијског оркестра“, додала је Грбићева.

Присутнима се затим обратила Бранка Радошевић-Митровић, професор Академије умјетности у Бањој Луци:

„Припала ми је част, велико задовољство, али и велика одговорност да најавим концерт поводом отварања Театар феста ‘Петар Кочић’. Ријеч је о великом симфонијском оркестру и хору, а циљ је да се представи каква би била будућа Опера и шта би наша држава добила са оперском кућом када су у питању студенти, али и локална средина. Као студент на обје академије, Музичкој академији у Источном Сарајеву и Академији умјетности у Бањој Луци, могу да кажем да је то велика ствар за наше кадрове, али и за окружење, јер добијамо огромну подршку од свих професионалних оркестара из регије, што ће се видјети на самом концерту. Што се тиче самог програма и отварања, могу рећи да ће бити у складу са фестивалима, биће двије класичне нумере, јер се ради о професионалном оркестру, а остатак ће бити намијењен публици која ужива у филмској музици и филмовима, биће и старије филмске, али и савремених композиција које сви обожавамо. Дакле, у питању је ‘Монтеки и Капулети’, музика из балета ‘Ромео и Јулија’, а послије тога ћемо изводити музику из филмова ‘Тор’, ‘Индијана Џонс’ и других. Укључили смо и дио студената како би осјетили шта значи свирати са професионалцима. Што се тиче аудиције за Симфонијски оркестар, могу да кажем да је протекла на високом нивоу. Чланови комисије били су из Београдске и Сарајевске филхармоније и са великим задовољством могу да констатујем да су наши таленти стали раме уз раме са гостима из других средина и успјешно прошли аудицију и добили све похвале. Овом приликом смо примили само седам извођача у стални радни однос. Формирање оркестра је веома дуг процес, мора се изабрати квалитетан кадар, и већ почетком септембра ће бити одржана још једна аудиција те овом приликом позивам све заинтересоване да се пријаве“.

Дијана Грбић је затим додала да се од данас у продаји налазе блокови улазница за Театар фест ‘Петар Кочић’ за публику која жели да погледа цијели програм, док ће појединачне улазнице бити у продаји без резервација од 25. маја. Такође је напоменула да ће жири Фестивала чинити редитељке Милица Краљ и Ђурђа Тешић, те Јасна Диклић, глумица која је некада играла и на сцени Народног позоришта Републике Српске.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.