Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Трагом става да је нужно да позоришна умјетност буде презентована у што већем броју локалних заједница Републике Српске, Народно позориште Републике Српске организује акцију под називом „Народно са народом“.

Овај пројекат представља највећи подухват у остваривању мисије НПРС на територији Републике Српске.

Циљ пројекта „Народно са народом“ је да НПРС као позоришна кућа од републичког значаја прикаже своје представе у градовима Републике Српске у којима постоје услови за одржавање позоришних представа. Пандемија вируса корона онемогућила је значајније присуство нашег позоришта у мањим мјестима Републике Српске. Будући да у неким од тих градова НПРС није гостовало дужи низ година, сматрамо да је обавеза омогућити грађанима да се упознају са програмским садржајима највеће установе културе у Републици Српској.

Приоритет је играње представа у мјестима без организованих позоришних ансамбала и у којима се не одржавају позоришни фестивали, а врло ријетко се организују и комерцијална гостовања мањих позоришних група.

Увод у пројекат, потом и саставни дио, била су гостовања у Позоришту Приједор с којим НПРС, као са партнерским професионалним позориштем, размјењује представе. Тако је, 17. априла, у Приједору изведена представа ХРКАЧИ (по драмском комаду „Болест“). У мају су остварена гостовања и у градовима у којима постоје елементи развијеног позоришног живота. У Требињу је, 4. маја, приказана представа ХРКАЧИ, а ГАРСОЊЕРА 30. маја у Лакташима.

Током јуна 2022. године у акцији „Народно са народом“ НПРС гостоваће са представом СИНОВИ УМИРУ ПРВИ  у сљедећим срединама:

ЗВОРНИК (16. јун), БРАТУНАЦ (17. јун), ФОЧА (18. јун), ГАЦКО (19. јун), НЕВЕСИЊЕ (20. јун) и БИЛЕЋА (21. јун).

Реализацију пројекта „Народно са народом“ намјеравамо наставити као дугорочно развијање позоришног живота у Републици Српској. Осим представљања позоришних, умјетничких садржаја и остваривања умјетничких, естетских задатака Позоришта, наш пројекат остварује и социјалну, васпитну, образовну, анимацијску, културну, културолошку функцију.

Приближавање позоришне умјетности гледаоцима у Републици Српској, анимација позоришне публике у мањим градовима, доприносе богатијем и разноврснијем културном животу и предуслов су за квалитетнији живот грађана тих средина. У крајњој линији, овај значајни пројекат води ка децентрализацији културе, односно позоришне умјетности у Републици Српској.

Акција НПРС „Народно са народом“ одвија се под покровитељством предсједника Републике Српске.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.