Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Народно позориште Републике Српске и Градско позориште „Јазавац“ представила су се београдској публици од 9. до 12. маја 2022. године на Мини фестивалу „Наши дани“ у Београдском драмском позоришту.

На Великој сцени „Оливера и Раде Марковић“ НПРС је наступило са три представе: „Хркачи“, „Злочин и казна“ и „Синови умиру први“.

Сарадња БДП-а и НПРС-а и Градског позоришта „Јазавац“ биће настављена у септембру у Бањалуци. Током фестивала „Наши дани“ у нашим позориштима биће приказано пет представа БДП-а, од 21. до 25. септембра.

У НПРС-у ће бити изведене представе Београдског драмског позоришта:

ЧИТАЧ“, драматизација Федор Шили (по мотивима романа Бернарда Шлинка), хваљена и награђивана представа у режији Бориса Лијешевића са одличним глумачким ансамблом који предводе МИРЈАНА КАРАНОВИЋ и МАРКО ГРАБЕЖ.

(петак, 23. септембар)

АНТИГОНА“, античка драма старогрчког писца Софокла, у режији коју потписује редитељ Дијего де Бреа, мултимедијална представа, смјештена у Њујорк, према освртима и критикама – „модерна, провокативна, савремена“. У представи играју глумци ансамбла БДП-а, одлично уобличавајући повјерене им улоге. Антигону тумаче глумице ЈАНА МИЛОСАВЉЕВИЋ и ДУЊА СТОЈАНОВИЋ које су све вријеме заједно на сцени. „Антигона је синоним за оно што ми зовемо слобода“, написао је редитељ.

(субота, 24. септембар)

ЗАЉУБЉЕНИ ШЕКСПИР“, адаптација Ли Хол (по мотивима филмског сценарија Марка Нормана и Тома Стопарда), представа коју је режирала Ана Томовић, реализована у копродукцији БДП-а и словеначке компаније Јурија Франка “Проспот”. Глумачке задатке ансамбл БДП-а реализовао је на завидном нивоу. Млади и већ популарни ЛУКА ГРБИЋ, према оцјени критике, „бриљира у улози Шекспира“, док је глумица СТАНИСЛАВА НИКОЛИЋ, као Виола, глумачки потврдила одговоран и студиозан приступ. Редитељка наглашава да је „овом тексту место у позоришту јер се бави управо нама, писцима, глумцима, управницима, редитељима, свима нама који живимо и гинемо за позориште“ и зато што се „најдиректније бави позоришном алхемијом и магијом“.

(недјеља, 25. септембар)

Представе Београдског драмског позоришта у НПРС-у биће права театарска свечаност за нас и нашу публику.

Размјена представа у Србији и Републици Српској резултат је настојања да се оствари умјетничка сарадња наших са позориштима у Србији, као и да се публика у Србији и Републици Српској упозна са значајним позоришним остварењима. Успјешно повезивање театарских кућа, као наставак раније реализованих активности, у скорије вријеме биће проширено и продубљено.

 

НПРС © 2023. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.