Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У Народно позориште Републике Српске данас су стигли наше драге колеге из Бијељине, директор Градског позоришта „Семберија“ Иван Петровић и редитељ представе „Хасанагиница“ Душан Тузланчић, гдје су разговарали са в. д. директора нашег Позоришта Дијаном Грбић.

Директор Градског позоришта „Семберија“ Ива Петровић је истакао пресудну помоћ Народног позоришта РС и директорке Дијане Грбић у реализацији представе „Хасанагиница“, која је била велики изазов у сваком смислу, за једно младо позориште као што је позориште у Бијељини. Према ријечима директора бијељинског позоришта, „национални театар Српске је уложио максималан напор да представа „Хаснагиница“ добије свој коначни облик, пруживши помоћ ангажовањем својих глумаца, својих кројачница, мајсторских радионица, технички и сваки други вид подршке“. „Драго нам је да се као младо позориште развијамо у правцу у којем смо и планирали, али тај пут би био далеко тежи без свеприсутне подршке Народног позоришта Републике Српске, као националног храма културе и позоришне умјетности у Републици Српској. У НПРС ми видимо звијезду водиљу и центар окупљања мањих позоришта широм наше Републике. Након одличног пријема представе „Хасанагиница“ у Новом Саду, с правом изражавам наду да је ово само почетак бољих, љепших и већих ствари у културном животу Републике Српске“, закључио је Петровић.

В. д. директора НПРС Дијана Грбић је нагласила да је „са изузетним задвољством подржала захтјев за професионалну помоћ првом позоришту у Бијељини. Као неко ко води националну установу културе на пољу позоришног стваралаштва и продукције позориших представа, ми имамо за циљ и жељу да на сваки могући начин подржимо развој позоришне умјетности у Републици Српској, а нарочито када се ради о једном професионалном, младом театру. Та подршка за нас је била значајна не само кроз досадашња гостовања, него и као вид подршке процесу стварања позоришне продукције представе „Хасанагиница“, за коју можемо с правом да кажемо да је у свега неколико извођења које је имала, доживјела одличан пријем код публике. Изражавам увјерење да ће тако бити и у случају два извођења у Народном позоришту Републике Српске, гдје нас очекује премијера 9. и прва реприза 10. децембра и да ће представа свакако имати дуг и успјешан живот како у матичној кући, тако и у цијелом региону“, истакла је в. д. директора НПРС Дијана Грбић.

Редитељ Душан Тузланчић је рекао да је „данас јако популарно говорити кулинарским рјечником, а он је заправо најпогоднији да се у овом моменту објасни мој редитељски приступ овој предстви. Добро јело може да се направи од различитих састојака, само треба јако пуно времена, јако пуно зачина, јако пуно обраде, али ипак на крају долазите у ризик да неко каже да неће то да једе из неких својих предрасуда. С друге стране, имате јако квалитетне састојке, свјеже, скупе и изразито добре, па је онда потребно јако мало зачина и јако пуно поштовања и осјећаја за мјеру. Када се раде велики комади националне књижевности као што је „Хасанагиница“, онда је јако битно да не истакнете себе у први план и да то онда испадне онако како треба. Приватно нисам никад био заговорник фриволне модерности и модерности по сваку цијену, јер она заправо мора да буде органска да би изгледала онако како треба. У овој представи руководио сам се поштовањем према свим споредним ликовима, јер кад се ради о великом дјелу онда сам сигуран да ту не постоје ликови који су ту успут, да би објаснили главне протагонисте. Ако постоји нешто што је специфично за наше тумачење „Хасанагинице“, то је онда што смо настојали да пронађемо трагедију у сваком од ликова и што у тој нашој балканској трагедији за разлику од античке, у којој су увијек криви богови, ставимо у први план да су људи ти који су увијек криви за своју трагедију, истако је Тузланчић.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.