Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У уторак 27. децембра са почетком у 20 часова на Великој сцени Позоришта биће одржан концерт Симфонијског оркестра НПРС са гостима, под називом „Љубав и страст, од опере до танга“. Улазнице по цијени од 20 КМ су у продаји на билетарници НПРС. У сусрет концерту представљамо вам Марија Стефана Пјетродаркија.

Рођен је у Атеси, 26. децембра 1980. године. Почео је учити хармонику са девет година да би се касније опредијелио за бандонеон. Од 1993. до 2001. године студирао је на Грађанској музичкој школи „Ф. Фенароли“ у Ланчану код К. Калиста и Ч. Кјакјарета. Године 2007. дипломирао је с одличним успјехом на Конзерваторијуму за музику „Санта Чечилија“ у Риму.

Бриљантан је извођач, префињене музикалности. Носилац је многобројних националних и интернационалних признања и награда, а неке од њих су:

  1. награда на Државном такмичењу „Città di Latina“ (1996, 1997);
  2. награда на Државном такмичењу „Città di Montese“ (MO) (1997.);
  3. награда на међународном такмичењу „S. Bizzarri di Morro D’Oro“ (TE) кат. Јуниор (1997);
  4. награда на Државном такмичењу „Città di Rieti“ (1999.);
  5. награда „Адамо Волпи“ на такмичењу „Città di Loreto“ (AN) (2000);

Учествовао је на многобројним мајсторским радионицама у својој земљи у иностранству, а на некима од њих своје учешће узели су: Ж. Морне, В. Зубицки, А. Л. Кастањо, К. Роси и Ј. Шишкин.

У јулу 1998. био је представник Италије на свјетском такмичењу C.M.A. (Јуниор) у граду Рекоаро Терме у истој земљи.

Године 2001. освојио је Свјетски трофеј C.M.A. (Сениор) у Лорјану, у Француској

У јуну 2002. гостовао је на „Premio Barocco“ – емитованом уживо из Галипоља, а наступио је са познатом пјевачицом Антонелом Руђеро.

У октобру 2003–2004–2005. наступао је као солиста са Италијанским интернационалним оркестром у Кини и Кореји, а под управом Џ. Веба.

Године 2005. сарађивао је са Опером у Риму и Симфонијском фондацијом „Petruzzelli“ из Барија на продукцији опере „Ascesa e Caduta della Città di Mahagonny“ Курта Вејла у режији Џ. Веба.

Године 2006. гостовао је са Габријелеом Мирабасијем и Пјетром Тонолом на џез фестивалу „I colori del mare“ у Монтреалу захваљујући пројекту дискографске куће EGEA.

Неколико пута је гостовао у програму Domenica In (RAI 1) и свирао са оркестром RAI pod диригентском палицом Пипа Каруза.

Године 2008. наступио је на 58. Фестивалу у Сан Рему, (Италија).

Године 2008. снимио је музику за филм „Тихо расуло“ (Caos Calmo) Нанија Моретија и 2009. музику за филм „Италијани“ Ђованија Веронезија – (међу глумцима: К. Вердоне, Р. Скамарчо и С. Кастелито).

У мају 2009. године свира у Колосеуму у Риму са Андреом Бочелијем, Анђелом Георгију, Андреом Гриминелијем и Симфонијским оркестром „Abruzzo“. Наступао је са „Orchestra Giovanile Italiana“ (2010) на Концерту за живот и мир, који је RAI емитовао из Витлејема  широм свијета. У јануару 2011. наступио је за „Fondazione Arena di Verona“ у Филхармонији са Orchestra dell’Arena di Verona.

Године 2011, заједно са италијанским интернационалним оркестром у режији М. Омера Велбера, свира као солиста у првој изведби дјела „Повратак шакала“ за хармонику-мандолину-магнетофонску траку и оркестар израелског композитора М. Волпа.

Заједно с Ервином Шротом и Аном Нетребко наступао је у многим градовима Њемачке, Енглеске и Данске током 2012. године. Исте године снимио је DVD „Live in Portofino“ као гост Андрее Бочелија са којим 2013. године наступа у Ulker Sports Areni у Истанбулу.

Снимио је „Tango Seasons“ (2018) за Сони Рекордс, уз А. Габету који предводи фантастични барокни ансамбл „Cappella Gabetta“.

Осим што често наступа у Италији, одржава концерте у Енглеској, Француској, Белгији, Данској, Хрватској, Србији, Њемачкој, САД-у, Пољској, Португалу, Финској, Швајцарској, Мађарској, Канади, Јерменији, Русији, Израелу, Босни и Херцеговини, Бугарској, Турској, Либану, Бјелорусији и Кини.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.