Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У четвртак, 20 априла, у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске биће изведен ораторијум „Естер“, композитора Кристијана Ђузепеа Лидартија, под диригентском управом Стефана Зекића, а у режији Ане Григоровић. Ријеч је о сарадњи између Роси Феста Београд, Народног позоришта Републике Српске и Јеврејске општине Бања Лука.

У главним улогама овог дјела с краја XVIII вијека наступиће: Анета Илић (сопран), Софија Пижурица (сопран), Мирко Живковић (тенор), Вук Зекић (баритон) и Младен Продан (тенор).

Сценографију је креирала Дуња Костић, а костиме Сара Блам.

Партитура ораторијума „Естер“ била је изгубљена и прије 25 година случајно је пронађена у библиотеци Универзитета у Кембриџу. Тада је започео рад на реконструкцији дјела, који је резултирао свјетском премијером ораторијума у мају 2000. године у Јерусалиму. Значајан је примјер европске и јеврејске духовне праксе, а ријеч је о првом ораторијуму написаном на старохебрејском језику.

Након премијере у Београду, која је одржана у фебруару текуће године на концерту затварања Роси Феста, бањолучка публика имаће прилику да гледа друго извођење овог јединственог дјела у овом дијелу Европе.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.