Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Циљ Театар феста „Петар Кочић“  је да презентује, афирмише, подстиче и вреднује дјела писана за позориште. Под изразом «дјела писана за позориште» подразумијевају се оригиналне драме, драмски текстови настали драматизацијом или адаптацијом прозних и пјесничких дјела, али и други облици писања за сценско обликовање и извођење. Сагледавајући искуство различитих пракси писања за позориште које су се примјењивале и манифестовале током 20. вијека, Театар фест „Петар Кочић“ уважава чињеницу да је појам драме, односно драмског текста, у савременом позоришту значајно проширен. Због тога се у избору представа за такмичарски програм у њиховом вредновању (награђивању од стране стручног жирија) опредјељује за афирмисање цијелог спектра савременог писања за сцену – од класичне, канонске драмске форме, преко њених различитих деривата, до постдрамских текстуалних продукција. Дјеловањем у региону Театар фест „Петар Кочић“ жели да утиче на ширење граница културних идентитета и креирањем апекултурних контаката.

Народно позориште Републике Српске је од 1997. године домаћин и организатор Театар феста „Петар Кочић“. Гости су му најбоље представе позоришта из окружења.

Театар фест је 2008. године добио име великог српског писца Петра Кочића. Са новим именом Театар Фест „Петар Кочић“ добио је и заокружен програмски концепт заснован на двије компоненте: драмском тексту и регионалној сарадњи. Ове двије компоненте су међусобно повезане и условљене. Под одредницом “драмски текст” подразумијева се текст настао на језику једне од земаља које су донедавно представљале јединствен културни простор, а које сада означавамо термином регион, мислећи при том прије свега на заједничко искуство, испреплетеност међусобних утицаја и сарадничких односа у сфери умјетности и културе. Некада је Кочић био “домаћи писац” за цијели тај регион, на исти начин на који су то били Крлежа, Цанкар или Нушић; а размјена редитеља и других умјетника, међусобна гостовања и верификациони систем смотри и фестивала, утицали су да се у области културе, прије него и једној другој – без обзира на недавне трагичне историјске околности – манифестовала потреба за интензивирањем сарадње.

Као да је сам Кочић, својим именом у називу Фестивала, “одобрио” овако профилисан програм, већ на првом одржаном који носи његово име, појавила се богата репертоарска лепеза значајних драмских текстова и успјешних сценских поставки из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

Одржавањем Теата феста «Петар Кочић» жели да се утиче на ширење граница културних идентитета и креирањем апекултурних контаката позоришта из региона. Суштинска потреба јесте размјена умјетничких искустава, не само као насушна потреба умјетника, позоришних ансамбала, него и као њихових гледалаца. Организовањем оваквог фестивала НПРС жели да утиче на укупан развој сценске умјетности у Републици Српској и Босни и Херцеговини и допринесе њеној афирмацији у ширем контексту, регионалном, европском, међународном.

Народно позориште Републике Српске је већ традиционално са фестивалом Театар фест „Петар Кочић“ увело Град Бању Луку и Републику Српску у ред израслих позоришних центара на који се, са све већим поштовањем, гледа у региону и ближем окружењу. Географски и политички гледано Бања Лука има све инфраструктурне предиспозиције за даље ширење оваквог циља, а потребна нам је помоћ свих релевантних институција у Босни и Херцеговини и Републици Српској – у оквиру којих највише рачунамо на Министарство цивилних послова БиХ и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Основни циљ је на једној културолошкој манифестацији понудити највреднија позоришна остварења на језику у регији који разумијемо. У такмичарском дијелу фестивала желимо да сагледамо куда то позоришна политика иде, те да се ми као позоришта из РС и БиХ оријентишемо и тражимо своје реално мјесто у оквиру тих позоришних кретања. Зато се трудимо да нам увијек селектор буде независна, угледна и призната позоришна личност на коју нико не би могао нити требао да утиче.

Долазак у Бању Луку највећих представа  и позоришта у региону са носиоцима пројеката, великим редитељима, глумцима, драматурзима, сценографима, композиторима, дизајнерима свјетла и тона је велики догађај из више аспеката:

  • грађанима се нуди могућност да упореде вриједности позоришних остварења позоришта из региона и наших домаћих,
  • могућност домаћих креативаца (глумаца, драматурга, сценографа, костимогтрафа, композитора….) да се упореде са колегама из региона,
  • потреба изграђивања позоришне критике кроз радионице у оквиру манифестације и рада на практичном раду (новинари, критичари, професори, педагози,….)
  • анализа сваке представе након извођења и разговор са актерима ин виво даје посебну драж манифестацији,
  • пратећи програми који дају посебну цјелодненвну активност око манифестације и чине њену пуноћу и смисао,
  • свакако кључни људи су глумци који носе представе са цјелокупном екипом актера сваке појединачне представе. Када је у питању Тетар фест то су најкомплетнија позоришна остварења са најбољим појединцима из тих позоришта.

Манифестација Театар фест се и те како уклапа у Стратегију културне политке БиХ као стожерног акта који прати, усмјерава и подстиче развој културних потреба, али и креативности и производа који задовољавају културне потребе грађана БиХ. Основна карактеристика је подићи квалитет и ниво културног производа да би се изграђивала и културна потреба грађана.
Акционим планом је предвиђена сарадња културних институција на нивоу ентитета и региона. Овај критеријум се у потпуности уклапа у Стратегију културне политике и у Акциони план  јер наша културолошка манифестација нуди размјену културних вриједности из региона на највишем нивоу. Овакав пројекат у поптуности задовољава све потписане међународне конвенције које је БиХ потписала и ратификовала на међународном плану. Имплементација овог пројекта је најбољи допринос развоју културне дипломатије и подизања квалитета позоришног изражаја.

Доласком позоришта из региона, те добрим пријемом у БиХ отварају се врата и гостовањима позоришта из БиХ у тим срединама, послије успостављања ових првих, надамо се позитивних утисака. То је најбољи и најјефтинији начин спровођења културне дипломатије и прожимања култура у региону.

Лица са посебним потребама овим пројектом добивају могућност да на једном мјесту без великих путовања виде најбоља, репрезентативна позоришна остварања из региона. Највећа различитост, регионална, национална, културолошка, језичка /али разумљива/ нуде се овим пројектом као доступност грађанину са циљем да се провјере властити домашаји у поређењу са регионом.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.