Skip to content Skip to footer
Loading Догађаји

« Све Догађаји

 • Овај догађај је прошао.

Циклус концерата: Серенада за… фолкере

24/10/2023 20:00 - 21:30

Гудачки оркестар Народног позоришта Републике Српске са солистима

Циклус концерата: СЕРЕНАДА ЗА… ФОЛКЕРЕ

Диригент: Душан В. Урошевић

НА ПРОГРАМУ:

 • В. Милошевић: Босанска свита
 • С. Шепић: Мале варијације за флауту и гудаче
 • В. Милошевић: Свита за обоу и гудаче
 • В. Комадина: Синфонијета за гудаче
 • С. Божић: „На младу недељу“, кончертино за кларинет и гудаче

 Учествују:

 Солисти:

 • Соња Милетић, флаута
 • Маша Брујић, обоа
 • Дејан Тркуља, кларинет

Гудачки оркестар Народног позоришта Републике Српске

 • Прве виолине: Душица Блаженовић, Теодор Икановић, Давид Сарамандић, Раде Живановић
 • Друге виолине: Мина Ђекић, Соња Сарамандић, Анастасија Марић, Марко Ружић
 • Виоле: Ђорђе Миловановић, Срна Мајар, Кристина Моцоња
 • Виолончела: Озрен Четковић, Игор Бабић
 • Контрабас: Марко Ковачић

Организатор СО НПРС и инспицијент: Дејан Андрић

ЦИКЛУС КОНЦЕРАТА – СЕРЕНАДА ЗА…

 Серенада?

Серенада – вечерња музика, музички перформанс који се изводи у част некога, односно за некога. Серенада је исто тако музички поздрав који се изводи за љубавника, пријатеља, високо рангирану или другу особу којој треба одати почаст. Изводи се обично у вечерњим сатима – од италијанског „sera“.

Зашто „Серенада за…“?

Циклус „Серенада за…“ обухвате концерте које реализује Оркестар Народног позоришта Републике Српске и то у различитим саставима – гудачки, камерни и симфонијски са солистима. С обзиром на значење речи серенада, ови концерти се свакако дешавају у вечерњим терминима и биће посвећени публици, која је спремна да се упусти у сопствену музичку авантуру звану „Серенада за…“. Тако ће се смењивати имена концерата „Серенада за… фолкере, заљубљене, савезнике, одважне, очаране“ и тако даље. У оквиру циклуса очекују нас дела домаћих аутора, попут Владе Милошевића, Војина Комадине, Светислава Божића, али и Моцарта, Менделсона, Аренског, Сарасатеа и других. Важно је напоменути да сваки од концерата у циклусу ће на програму имати Серенаду, као музички облик и то писане од стране мање познатих композитора попут: Волф-Ферарија, Фукса, Колриџ-Тејлора, Хуберта, Блоха и других. На тај начин Народно позориште Републике Српске упознаће публику са неким „новим“ ауторима, а којима је серенада била инспирација за настанак овог музичког облика.

РИЈЕЧ ДИРИГЕНТА:

Серенада за фолкере део је циклуса концерата Серенада за… у оквиру концертне сезоне Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске у 2023/2024. години. Први концерт у низу посвећен је „фолкерима“.

Већ наслов концерта може испровоцирати део публике, који ће име концерта повезати са фолк музиком. Међутим, истина је негде на средини. На програму концерта налазе се дела композитора: Милошевића, Комадине, Шепића и Божића, који су у свој композиторски кредо, намерно или случајно, уносили звук народа којем припадају. Имплементирајући цитате музичког фолклора, али и стилизовањем истих, дошли смо до тога да ова музика може бити изузетно блиска ширем аудиторијуму. Управо зато овај звук може бити „подобан“ и за ону публику која се плаши уметничке музике или је пак посвећена искључиво слушању (турбо)фолка. Са друге стране, сви они упућени у стваралаштво поменутих композитора имаће пред собом део стандардног репертоара који једна национална кућа у виду позоришта мора и треба да негује.

Стваралаштво домаћих композитора изузетно је важно у неговању репертоарске политике једног оркестра. Вођени том идејом изабрали смо за вас управо дела са вечерашњег програма. Но, били фолкери или не, пред вама је једно музичко путовање намењено љубитељима крајишког звука, али и звука ширег региона.

Савет. Немојте да вас завара име концерта. Нека вас превари музика коју ћете слушати.

Душан В. Урошевић, умјетнички директор и диригент СО НПРС

Детаљи

Датум:
24/10/2023
Вријеме:
20:00 - 21:30
Категорија догађаја:

Локација

Народно позориште РС – Велика сцена
Краља Петра I Карађорђевића 78
Бања Лука, РС 78000 Bosnia and Herzegovina

Организатор

Народно позориште РС
Телефон:
051-317-996
E-mail:
uprava@narodnopozoristers.com

Народно позориште Републике Српске задржава право измјене репертоара! Бројеви телефона за резервације: + 387 51 314 006 и 080 05 07 08 (бесплатан број). Радно вријеме билетарнице је од 9 до 20 часова од понедјељка до петка и суботом од 17 до 20 часова.

Напомена: Резервације важе три дана од тренутка резервисања. Улазнице се не могу резервисати два дана прије дана извођења представе.

Добро дошли у Народно позориште Републике Српске!

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.