Skip to content Skip to footer
Loading Догађаји

« Све Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Ретроспектива – гудачки квартет, Интродукције (За једну купљену улазницу, друга улазница гратис)

18/05/2024 20:00 - 21:00

Симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске 
КОНЦЕРТНА СЕЗОНА 2023/2024.
 
Циклус концерата камерне музике
ИНТРОДУКЦИЈЕ
Ретроспектива – гудачки квартет
 
  • Анастасија Арсенић, виолина
  • Соња Сарамандић, виолина
  • Срна Мајар, виола
  • Јелена Шукало Мајар, виолончело
 
НА ПРОГРАМУ:
 
  • Волфганг Амадеус Моцарт (1756–1791): Гудачки квартет бр. 4 у Це-дуру, К.157
  • Феликс Менделсон (1809–1847): Гудачки квартет бр.6 у еф-молу, опус 80
  • Дмитри Шостакович (1906–1975): Два комада за гудачки квартет
  • Карлос Гардел (1890–1935): Танго у Ге-дуру – Por Una Cabeza
 
Организатор и инспицијент: Дејан Андрић

ЦИКЛУС КОНЦЕРАТА – ИНТРОДУКЦИЈЕ…
 
Интродукција?
 
Интродукција – увод, увођење у дужност, увод у неким музичким комадима, музички облик – Интродукција и рондо/капричо…
 
Зашто „Интродукције”?
 
С обзиром на значење речи „интродукција”, овај циклус концерата је управо ту да публику, пре свега, упозна са највећим делима камерне музике писане за најразличитије саставе. С обзиром на то да је ово први циклус овог типа у Народном позоришту Републике Српске, упознавање се неће само десити на музичком плану, већ и на „кадровском”. Наиме, публика ће имати прилику да кроз смену концерата у овом циклусу упозна запослене инструменталисте Оркестра Народног позоришта Републике Српске кроз њихов музички наратив. Циклус се спроводи током концерте сезоне 2023/2024. и поред домаћих уметника презентоваће и уметнике из региона који ће стварати музичку магију са члановима Оркестра Народног позоришта Републике Српске. 
 
Душан В. Урошевић, умјетнички директор и диригент СО НПРС
 
РИЈЕЧ ИЗВОЂАЧА:
 
У оквиру циклуса концерата камерне музике Интродукције биће одржан концерт под називом „Ретроспектива“. Ретроспектива представља гледање уназад, односно подсјећање на неке догађаје. Веома често ретроспектива се односи на цјеловит преглед догађаја који су се десили и то баш оним редом којим су се догодили. Самим тим, на вечерашњем концерту провешћемо вас кроз историју дјела компонованих за гудачки квартет, оним редом којим су компонована.
 
Гудачки квартет је извођачки састав који чине четири гудачка инструмента: најчешће двије виолине, виола и виолончело. Стандардни гудачки квартет од многих је сматран као један од најважнијих облика у камерној музици, а већина великих композитора из касног XVIII вијека па надаље писали су музику за гудачке квартете. Значајан траг у стварању гудачких квартета из тог периода оставили су: Франц Јозеф Хајдн, Волфганг Амадеус Моцарт као и Лудвиг ван Бетовен.
 
Од времена Јозефа Хајдна гудачки квартет био је престижан и сматран је правим тестом у умјетности класичних композитора. У периоду XIX вијека веома значајне гудачке квартете написали су: Франц Шуберт, Јоханес Брамс, Феликс Менделсон, Антонин Дворжак, Петар Иљич Чајковски и други. Гудачки квартет одржава свој облик почетком 20. вијека у ком су од великог значаја квартети Дмитрија Шостаковича, Беле Бартока, Клода Дебисија, Сергеја Прокофјева итд.
Моцартов Гудачки квартет бр. 4 у Це-дуру, К. 157, један је од његових раних квартета који је настао када је он имао само 16 година. Овај квартет је трећи по реду од шест тзв. миланских квартета, које је Моцарт компоновао у Милану док је радио на својој опери Лучио Сила. Упркос својој младалачкој енергији, у овом квартету Моцарт већ показује  изузетан таленат за мелодију и мајсторство. Квартет се састоји од три става: Allegro, Andante и Presto. Одликују га веселе и елегантне мелодије, типичне за рана Моцартова дјела, али се такође наговјештавају зрелост и иновативност које ће дефинисати његове касније композиције.
 
Феликс Менделсон је много тога написао за својих 38 година живота. У срцу Менделсоновог рада је огромна количина камерне музике. Менделсонов гудачки квартет бр. 6 у еф-молу, оп. 80, једно је од његових каснијих дјела и одликује се емоционалним интензитетом и експресивношћу. Састоји се од четири става: Allegro vivace assai, Allegro assai, Adagio и Finale: Allegro molto. Компонован је 1847. године након смрти његове сестре Фани. Менделсон је веома тешко поднио њену смрт и постоји сумња да је то један од главних узрока његове смрти само шест мјесеци касније. Овај квартет одражава његову тугу и немир, а такође се често сматра једним од Менделсонових најмоћнијих камерних дјела, показујући његово мајсторство форме и његову способност да изазове дубоке емоције кроз музику. Шостаковичева Два комада за гудачки квартет: Елегија (Adagio) и Полка (Allegretto) компонована је 1931. Ова два кратка комада написана су у једној ноћи и аранжмани су других Шостаковичевих дјела. Први комад је задивљујућа транскрипција Катеринине арије из сцене III, Шостаковичеве опере Леди Магбет Мценског округа оп. 29; резултат је деликатан валцер за квартет. Други комад је верзија чувене и комичне Полке из сцене Мusic Hall Шостаковичевог балета Златно доба оп.  22. Adagio је прогањајући и суморнији, док је Аllegretto разигранији и ритмичнији. 
 
Por Una Cabeza је танго пјесма написана 1935. године уз музику Карлоса Гардела и текст Алфреда Ле Пере. Текст пјесме говори о компулсивном коцкару који своју зависност од коњских трка пореди са својом привлачношћу према женама. Од ове танго пјесме је написан аранжман за гудачки квартет. Композиција је представљена у познатој танго сцени у филму Мартина Бреста – Мирис жене (1992), у уводној сцени Шиндлерове листе Стивена Спилберга (1993) и у Истинитим лажима Џејмса Камерона (1994).  

Детаљи

Датум:
18/05/2024
Вријеме:
20:00 - 21:00
Категорија догађаја:

Локација

Народно позориште РС – Велика сцена
Краља Петра I Карађорђевића 78
Бања Лука, РС 78000 Bosnia and Herzegovina

Организатор

Народно позориште РС
Телефон:
051-317-996
E-mail:
uprava@narodnopozoristers.com

Народно позориште Републике Српске задржава право измјене репертоара! Бројеви телефона за резервације: + 387 51 314 006 и 080 05 07 08 (бесплатан број). Радно вријеме билетарнице је од 9 до 20 часова од понедјељка до петка и суботом од 17 до 20 часова.

Напомена: Резервације важе три дана од тренутка резервисања. Улазнице се не могу резервисати два дана прије дана извођења представе.

Добро дошли у Народно позориште Републике Српске!

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.