Skip to content Skip to footer
Loading Догађаји

« Све Догађаји

 • Овај догађај је прошао.

XXV ТЕАТАР ФЕСТ “Петар Кочић”: Успаванка за Алексију Рајчић

10/06/2023 20:00 - 21:30

Резервације нису могуће

Продукција: Народно позориште у Београду, Стеријино позорје и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“

 • Аутор: Ђорђе Косић
 • Режија: Југ Ђорђевић
 • Композитор: Невена Глушица
 • Драматург: Тијана Грумић
 • Сценограф: Андреа Рондовић
 • Костимограф: Велимирка Дамјановић
 • Кореограф: Дамјан Кецојевић
 • Сценски говор: Љиљана Мркић Поповић
 • Сарадник етномузиколог: Даница Крстић
 • Продуцент: Јасмина Урошевић
 • Инспицијент: Сандра Роквић
 • Суфлер: Даница Стевановић

Лица:

Алексија Рајчић: Вања Ејдус

Хоровође: Ива Милановић, Новак Радуловић

Хор: Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Данијела Милошевић, Младен Лукић, Горан Милошевић


Ријеч драматурга:

Алексија Рајчић, главна јунакиња драме Ђорђа Косића, у свом животу није имала много избора. Као и друге жене којима је окружена, а чији животи представљају модел по ком се очекује да функционише и њен, у свету огрезлом у патријархат, Алексијино је само да ћути и трпи. Животу који је, и пре него што је почео, осуђен на насиље, немогућност избора, а самим тим и немогућност еманципације или среће, алтернативу представља једино – смрт. Кроз специфичан стилски захват у ком све споредне јунаке и јунакиње сједињује у мушки и женски хор, аутор комада издваја Алексију и њено искуство, тиме их стављајући у контрапункт са деперсонализованим актерима ове приче, односно друштвом, које на крају и јесте највећа препрека у потрази ове жене за срећом и слободом. Осим формалног обликовања текста, писац се поиграва и језиком, тиме вешто приказујући потресну животну причу једне жене која излаз из зачараног круга насиља и коначну слободу, парадоксално, проналази у затвору. Иако нас стил и језик ове приче могу навести на помисао да се она одиграла пре извесног времена, у некој блиској или далекој, али ипак прошлости, оваквим женским судбинама нажалост сведочимо и данас. У 2021. години у Србији је забележено укупно 20 убистава пунолетних жена у породично партнерском контексту, као и 16 покушаја убистава жена, а није могуће утврдити колико жена умре од последица дугогодишњег трпљења насиља.  Многе од ових жена пријављивале су своје насилнике, али их систем није заштитио. У таквом систему, који је свакојак, а најмање на страни жртве, жене често не виде други излаз осим да ,,узму правду у своје руке.“ 

Тијана Грумић, драматуршкиња

Детаљи

Датум:
10/06/2023
Вријеме:
20:00 - 21:30
Категорија догађаја:

Локација

Народно позориште РС – Велика сцена
Краља Петра I Карађорђевића 78
Бања Лука, РС 78000 Bosnia and Herzegovina

Организатор

Народно позориште РС
Телефон:
051-317-996
E-mail:
uprava@narodnopozoristers.com

Народно позориште Републике Српске задржава право измјене репертоара! Бројеви телефона за резервације: + 387 51 314 006 и 080 05 07 08 (бесплатан број). Радно вријеме билетарнице је од 8 до 20 часова од понедјељка до петка и суботом од 17 до 20 часова.

Напомена: Резервације важе три дана од тренутка резервисања. Улазнице се не могу резервисати два дана прије дана извођења представе.

Добро дошли у Народно позориште Републике Српске!

НПРС © 2023. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.