Skip to content Skip to footer

Диригент

Brief info

Душан В. Урошевић (1990) рођен је у Лозници.

ОБРАЗОВАЊЕ

Основне и мастер студије дириговања завршио је на Академији умјетности УНИБЛ у класи проф. Бранке Радошевић Митровић. На мастер студијима коментор му је била проф. Драгана Јовановић. Тренутно је на завршној години докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Биљане Радовановић Бркановић.

ПЕДАГОШКИ РАД

Од 2017. године ради на Академији умјетности УНИБЛ на Катедри за дириговање, тренутно у звању вишег асистента.

ДОСАДАШЊИ АНГАЖМАН

Одржао је више од 40 самосталних концерата са оркестром и хором, као и више од 80 заједничких.
Издвајају се: „Вече савремене музике“ композитора Републике Српске, Гала концерт Симфонијског оркестра Академије умјетности, поводом отварања Конфуцијевог института на Универзитету у Бањој Луци, Концерт симфонијског оркестра Академије умјетности „Музика као Аполон“, Концерт „Савременици – Милошевић и Копланд“, концерти у оквиру „Дана Владе С. Милошевића“, као и многи други.

САРАДЊЕ

Сарађивао је и са Бањалучком филхармонијом као гостујући диригент у сезони 2017/18, односно 2018/19. Диригент је Рок симфоније Бања Лука од 2014. године.
Диригент је Мјешовитог хора „Пјетро Маскањи“ Удружења Италијана Бања Лука. У поменутом удружењу покренуо је Фестивал италијанске културе „Insieme“, 2020. године, гдје се налази на челу организационог одбора као умјетнички директор.
Оснивач је и диригент Камерног хора „Керубини“ Конфуцијевог института УНИБЛ. Финалиста је Интернационалног такмичења диригената „Ерно Лани“ 2021.
У сезони 2022/2023. као гостујући диригент сарађивао је са Камерним гудачким оркестром „Бан Светислав Тиса Милосављевић“, који дјелује при Културном центру „Бански двор“ у Бањој Луци.

Од октобра 2023. налази се на позицији умјетничког директора и диригента Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске.

Кроз различите пројекте и концерте сарађивао је са: Амбасадом САД-а, Амбасадом Италије, Амбасадом Пољске, Амбасадом Словеније, Амбасадом НР Кине у БиХ, али и локалним, ентитетским и државним институцијама у Републици Српској, БиХ, као и невладиним сектором.

Члан је Музиколошког друштва Републике Српске и Дис позоришта младих.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.