Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Кроз умјетност градимо идентитет човјека

Дана 4. јуна 2022. године Народно позориште Републике Српске још једном је отворило врата својој публици поводом Театар феста „Петар Кочић“, 24. пут заредом. Церемонија отварања почела је у 21 час нумерама у којем је учествовао Симфонијски оркестар, новооснована организациона јединица највеће позоришне куће у Републици Српској. Истовремено је отворен и први Позоришни академски фестивал (ПАФ) у организацији Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Центра за визуелну умјетност.

Званицама и великом броју грађана, након ријечи водитељке програма Јелене Јандрић, обратила се в. д. директора Дијана Грбић која је поздравила све присутне.

„Драго ми је што смо вечерас у прилици да славимо музичку и позоришну умјетност које су опстале и истрајале у овим тешким временима. Усуд умјетности је такав да опстаје и истрајава а њено преживљавање и трајање постиже се снагом оних који је стварају и даље је несебично преносе. Снага и усуд, као примарне Кочићеве теме, биле су основ за избор представа. Селекторка Фестивала, наша првакиња Слађана Зрнић за овогодишњи фестивал изабрала је шест представа које обилују борбом против усуда који неумитно стиже. Шест представа које говоре о снази људи, снази земље, земље на којој живе и од које живе. Снага младости, најављена првим Позоришним академским фестивалом (ПАФ), ослања се на разумијевање које његује XXIV Театар фест ‘Петар Кочић’ и та синергија доприноси да кроз умјетност, њеним прихватањем и вредновањем градимо идентитет човјека, градимо идентитет земље. Земља и човјек, идентитет и умјетност – снага земље“, ријечи су Грбићеве.

У даљем обраћању истакла је колико је важно што је овогодишњи фестивал започео изласком у јавни простор извођењем првог концерта новоформираног Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске.

„Вечерашњим концертом желимо показати свој нови правац, своју жељу и снагу да заједничко учвршћујемо лични идентитет, идентитет Позоришта, јер само нам спознаја о томе ко смо може помоћи да нове усуде и притиске успјешно и достојанствено превазиђемо. Од вечерас ми смо Позориште које је и кућа драме и кућа опере, кућа која живи и унутра и вани, кућа класике и кућа авангарде, али, на крају, ипак кућа, јер кућу чине јаки људи“, додала је Дијана Грбић.

На крају обраћања, в. д. директора поздравила је колектив Народног позоришта Републике Српске и драге госте, те све оне на којима почивају програм и идентитет Републике Српске.

Затим се присутнима обратила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је изразила задовољство тиме што су Бања Лука и Република Српска и ове године, кроз организацију XXIV Театар феста „Петар Кочић“, као једног од најцјењенијих фестивала позоришне умјетности у региону, у прилици да се представе и као културни центар који се интензивно развија, али и средиште једног од најкреативнијих и најзахтјевнијих облика људског стваралаштва.

„Мото под који се одржава овогодишњи Театар фест, снага земље, посебно када се готово све покушава посматрати кроз материјалну призму, јасно указује на значај образовне и културне политике и улогу културног стваралаштва у креирању идентитета и духа једног народа. За нас Театар фест ‘Петар Кочић’ представља симбол огромног талента и креативности којима су наши људи обдарени, али и догађај којим се Република Српска с правом може поносити. То је догађај који о Бањој Луци и Републици Српској и нашим културним дјелатницима у регион и шире шаље најљепше и најпозитивније поруке. Наравно, задатак институција и нас, друштва, јесте да што снажније подржимо таленат и креативност наших људи, поготово младих, као и рад наших образовних и културних установа. Важно је да креирамо оквир у којем таленат и труд неће остати незапажени, већ ће бити снажно подржани, дајући им прилику да се неометано развијају и тиме додатно богате културну, али и сваку другу сферу нашег друштвеног живота“, навела је Цвијановићева.

Истичући све већу препознатљивост Републике Српске на регионалној мапи позоришне, музичке, филмске и свих других грана умјетност Цвијановићева је напоменула да је пред свим посленицима у умјетности, али и институцијама од чије подршке зависе, још много посла.

„Знамо и то да само кроз интензивну сарадњу свих актера, институција и културних и образовних радника, можемо доћи до тог зацртаног и жељеног циља. Посебну захвалност упућујем нашем домаћину Народном позоришту Републике Српске, као највећој и најеминентнијој установи у Републици Српској, и то не само на организацији овог, сада већ традиционалног догађаја, већ и на улози амбасадора Републике Српске коју ова установа веома одговорно и с великим поносом годинама врши. Вама, драги гости, драги умјетници и културни радници, желим да боравак у Бањој Луци остане у најљепшем сјећању, да из Републике Српске одете духовно богатији и надахнутији за нека ваша будућа остварења. Публици, која вас жељно очекује и која ће пратити све оно што сте за нас припремили, желим угодне тренутке и дивне емоције какве умјетност може да донесе.“ Након ових ријечи Цвијановићева је још једном изразила захвалност свима који су учествовали у организацији овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“ и прогласила Фестивал отвореним, што је пропраћено громогласним аплаузом.

Плато испред Народног позоришта Републике Српске је након ријечи предсједнице припао импозантном броју извођача. Чак 120 учесника концерта одушевило је бројну публику која је жељно ишчекивала тактове препознатљивих композиција. У питању је био колажни програм у којем су се преплитале ноте: Прокофјева, Шабријеа, Мориконеа, Бернстина, Вилијамса и других. Теме из познатих филмова, попут „Било једном на Дивљем западу“ и „Добар, лош, зао“ изазвале су велику пажњу публике, а диригенткиња Бранка Радошевић-Митровић је заједно са солистом Дуњом Симић, сопраном, и те како оправдала указано повјерење. У програму су, заједно са члановима Симфонијског оркестра Републике Српске, учествовали чланови Сарајевске филхармоније, Београдске филхармоније, „Камерате“ из Новог Сада, здружени Камерни хор „Керубини“ Конфуцијевог института УНИБЛ и Руски хор „Александар Невски“ из Бање Луке, али и алумни студенти Академије умјетности у Бањој Луци, професионални соло пјевачи. Концерт какав Бања Лука дуго није видјела сасвим сигурно је оставио дубок утисак на све који су имали прилику да у њему уживају, било испред Народног позоришта Републике Српске или гледајући пренос уживо на програму Радио телевизије Републике Српске и представља лијеп увод у такмичарски дио Фестивала који почиње већ у недјељу, 5. јуна, представом „Каштел у језеру“, редитеља Марјана Нећака а у извођењу ансамбла Народног позоришта из Сомбора.

 

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.