Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дана 9. 3. 2023. године на Сцени „Петар Кочић“ Народног позоришта Републике Српске одржана је прес-конференција организована поводом најаве премијере представе „Иванов“ А. П. Чехова у режији Жељка Ђукића и отварања изложбе позоришних плаката инспирисаних представом „Иванов“, чији су аутори студенти Академије умјетности у Бањој Луци. Од 17 плаката пристиглих на конкурс, најбоље је оцијењен рад ауторке Андрее Алексић.

Представницима медија добродошлицу је пожељела Милена Кнежић, PR НПРС-а, сљедећим ријечима:

„Ова прес-конференција организована је поводом најаве премијере представе ‘Иванов’ у режији Жељка Ђукића, која ће бити изведена сутра, 10. марта, на Великој сцени с почетком у 20 часова. Ауторски тим, уз господина Ђукића који је са Славком Милановићем, великим пријатељем нашег позоришта који више није међу нама, радио адаптацију овог комада, чине и сценограф Игор Васиљев, костимографкиња је Ивана Ристић, композитор Петар Билбија, избор музике је, такође, радио Жељко Ђукић, дизајнер свјетла Александар Чавлек, лекторка Наташа Кецман, суфлерка Свјетлана Поповић и инспицијент Дејан Андрић. Улоге тумаче: Жељко Еркић, Миљка Брђанин, Жељко Стјепановић, Борис Шавија, Ведрана Мачковић, Дана Полетан, Павле Павић, Белинда Стијак, Анандо Ченић, Зоран Станишић, Ђорђе Марковић и Никола Ђаковић“.

Представницима медија обратила се в. д. директора Дијана Грбић: „Изузетно ми је задовољство што смо привели крају овај пројекат који је већ дуго планиран и сада смо дошли до финала које је, како ћете и сами видјети, круна позоришног рада. Имаћете прилику да видите представу која у потпуности прича шта јесте и какво треба да буде позориште. Представа ‘Иванов’ била је планирана у ранијем периоду, али је одложена због објективних околности, те смо тражили прави моменат, а синоћ се показало да је то вријеме заиста дошло. Надам се да ће публика заиста препознати квалитет и напор који су ансамбл и ауторски тим уложили“.

Грбићева је потом присутнима указала и на значај Славка Милановића и напоменула да ће НПРС трајно чувати успомену на овог великог пријатеља наше позоришне куће, те представила нове чланове ансамбла Дану Полетан и Ананда Ченића, а затим позвала редитеља да се обрати представницима медија.

Редитељ Жељко Ђукић: „Славко Милановић је из више разлога изузетно важан човјек за нас у позоришту. Давних осамдесетих сам као студент београдског Факултета драмских уметности дипломирао представом у Камерном позоришту 55 у Сарајеву када је Славко Милановић био управник те куће. Дакле, моја прва представа била је са Славком, а Славкова задња била је са мном. Сарађивали смо кад год нам се пружила прилика, пратио је мој рад и бескрајно сам му захвалан на свему што сам од њега научио. Кад се помене Чехов, то је за све који се баве позориштем мач с двије оштрице, јер је у питању велики писац са изузетним захтјевима. Да бисте урадили успјешну представу по Чеховљевом тексту потребно је да се уклопе сви елементи, свака улога и начин размишљања, морате да поштујете његов свијет, а опет и да нађете начина да кажете шта ви мислите о томе. У том смислу, Чехов је врло тежак и неухватљив. ‘Иванов’ је његов први извођени комад и то је врло експлицитан комад у смислу Чеховљевог мишљења о друштву, о руској провинцији, о промјенама које су се дешавале средином XIX вијека послије укидања кметства. Чеховљеву филозофију је, иначе, лакше уочити у тим раним комадима, јер се касније вјештије скривао. Изабрао сам ‘Иванова’ јер је младалачки комад, а истовремено пружа прилику за редитељску обраду и измјене с обзиром на то да посотоји више верзија текста. Други мотив за избор овог комада је тема друштва у кризи. Јунак је толико упетљан у кризу, унутрашњу и општу друштвену, и налази се у лавиринту из којег не може да нађе излаз. Покушава да нешто уради, али му ништа не иде од руке. То ме подсјетило на нашу ситуацију и уједно је била почетна тачка за рад на представи“.

Жељко Еркић тумачи лик Иванова и о раду на представи рекао је сљедеће: „Било ми је јако драго када је одлучено да ћу играти Иванова, јер сам с њом почео свој глумачки живот на Академији. Било ми је драго да се вратим на ‘фабричка подешавања’, како ми у глуми често кажемо. Студије глуме заснивају се на Чехову и први кораци праве се са његовим драмама и ту студенти највише раде на природности и говорној радњи. Чехов је толико комплексан и истовремено тачан писац и његове ријечи су јасне, али свака од њих мора се проживјети и промислити како би била истинита на сцени. Што се тиче самог процеса, баш сам уживао у истраживању, читању неке друге материје о Иванову и у самом процесу рада“.

Дана Полетан, млада глумица у улози Саше, изјавила је: „Прво бих жељела истаћи да ми је велика част што ми је пружена оваква прилика. Ово је захтјевна, изазовна и велика улога. Било ми је предивно радити и са партнерима на сцени и са редитељем, баш смо се бавили крхкошћу Чехова и тим ситним, опипљивим стварима. Саша је стварно једна предивна, енергична, млада и ентузијастична особа. Покушала сам у себи да нађем неке њене мотиве, а с друге стране сам морала у неким сценама максимално сузбити своју личност како бих успјела изградити лик Саше онако како смо га замислили. Драго ми је што сам кроз овај процес сазнала и нешто ново о себи“.

Анандо Ченић, такође нови члан ансамбла НПРС-а, рекао је: „Била ми је велика част радити с редитељем какав је Жељко Ђукић који је унио неке нове димензије. Кроз овај процес сам много научио, прије свега о блискости на сцени и она управо осликава проток живота који ћете видјети у представи. Мислим да се сваки глумац у дубини душе осјећа привилеговано кад ради Чехова и повјерење и учење ће ми остати урезани у срцу након овог процеса. Ми, млади глумци, могли смо заиста много да научимо од редитеља и колега и на томе сам захвалан“.

Посљедња се на прес-конференцији обратила Миљка Брђанин: „Првенствено желим да захвалим редитељу с којим смо заиста дивно сарађивали на повјерењу које нам је указао и на томе што се бавио глумцима. Види се да је Ђукић првенствено одличан педагог, а тек онда редитељ и љепота је, заиста, била у процесу рада. Вратили смо се на основе глуме, бавили смо се глумом као да нисмо већ формирани глумци. Чехов је овај комад писао прије 130 година, а актуелан је као да се дешава данас. Првенствено се бави људским душама и њиховим проблемима, који су данас можда актуелнији него у тадашње вријеме. Захвална сам колегама глумцима, али и цијелој екипи која је иза ове представе, а не види се на сцени, без њих заиста не бисмо могли. Надам се да је репертоарски Народно позориште Републике Српске добило квалитетну представу и као кућа треба да будемо поносни на то. Лик који играм је Ана Петровна и њена величина је у томе што осјећа и даје безусловну љубав свом супругу. Сматрам да је суштина човјека да осјећа и пружа љубав, а не да очекује да буде вољен“.

Вечерас, 9. марта, са почетком у 19.30 часова у фоајеу Народног позоришта Републике Српске биће уприличено отварње изложбе плаката студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, који су настали као дио креативних напора студената Одсјека за графички дизајн да предложе рјешење плаката за представу “Иванов”, која ће премијерно бити изведена у петак 10. марта са почетком у 20 часова. Осмишљавање плаката од стране студената Графичког дизајна представља наставак успјешне сарадње Академије умјетности Бања Лука и Народног позоришта Републике Српске, а подсјећамо да ће публика моћи да погледа прву репризу представе „Иванов“ у суботу, 11. марта, на Великој сцени с почетком у 20 часова.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.