Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дана, 10. марта 2023. године у Народном позоришту Републике Српске потписан је Споразум о сарадњи између ове куће и Националног драмског позоришта из Русије – Александринског театра. Потписници споразума Сергеј Витаљевич Јемељанов, директор Александринског театра, и в. д. директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић изразили су заједничке жеље да, у оквиру својих активности, развијају сарадњу у области културе и умјетности, а у циљу унапређења развоја, очувања и ширења позоришне умјетности и очувања културног и историјског насљеђа.

Потписници наведеног споразума су се договорили да ће свестрано развијати и јачати сарадњу у области позоришне умјетности, те чувати и развијати националне и културне вриједности, а што подразумијева организовање и одржавање узајамних гостовања, креативних састанака, конференција и мастер-класова с радницима у култури и умјетности. Посебна пажња биће поклоњена организацији и одржавању заједничких догађаја који унапређују позоришне посебности, јавних акција и других видова сарадње, који се одржавају користећи заједничке ресурсе оба позоришта.

Овај споразум је резултат заједничких тежњи обију позоришних кућа за узајамним промовисањем културе Републике Српске и Руске Федерације што је само још један доказ поштовања и доприноса његовању постојећих веза између два братска народа.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.