Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Међународни позоришни институт иницирао је 1961. године Свјетски дан позоришта који се обиљежава од 1962. године. Сваке године центри Међународног позоришног института и међународна позоришна заједница обиљежавају га 27. марта. Датум је узет према отварању сезоне „Позоришта нација“ у Паризу, 1962. године.

Циљеви Свjетског дана позоришта су:

  • пpомовисање позоришта у свим његовим облицима широм свијета
  • развој свијести о вриједности позоришта у свим његовим облицима
  • омогућавање позоришним заједницама да промовишу свој рад на широком нивоу, тако да владе и лидери јавног мњења буду свјесни вриједности и значаја сценске умјетности у свим њеним облицима, као и његово подржавање
  • уживање у позоришту, у свим његовим облицима, због њега самог
  • дијељење радости због позоришта са другима

Свјетски дан позоришта обиљежава се различитим  националним и међународним позоришним манифестацијама. Једна од најважнијих је Међународна порука којом, на позив Међународног позоришног института, личност свјетског значаја износи своја размишљања о теми позоришта и културе мира. Прву поруку за Свјетски дан позоришта написао је Жан Кокто, 1962. године.

Свјетски дан позоришта обиљежавају центри Међународног позоришног института (њих више од 90 широм свијета) и чланице-сарадници, позоришта, позоришни ствараоци, љубитељи позоришта, позоришни универзитети, академије и школе.

Текст преузет са интернет страница

https://www.world-theatre-day.org/worldtheatreday.html

https://www.world-theatre-day.org/goals.html

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.