Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Народно позориште Републике Српске гостоваће од 30. октобра до 1. новембра у Београдском драмском позоришту у оквиру фестивала „Наши дани“ који је прошле године успостављен сарадњом између ове двије позоришне куће. Тим поводом наша публика је имала прилику да 20, 21 и 22. октобра ужива у извођењима три представе БДП-а.

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске је прошле године у мају гостовао такође са три представе у Београдском драмском позоришту, што сада већ постаје традиција. Овај пут ће извести представе „Странци у ноћи“, „Иванов“ и „Ожалошћена породица“.

У понедјељак, 30. октобра, у 20 часова фестивал ће отворити представа „Странци у ноћи“ према тексту у адаптацији Ане Ђорђевић, а у режији Слађане Килибарде. У представи играју: Слађана Зрнић, Николина Фригановић, Миљка Брђанин, Борис Шавија, Жељко Еркић, Владимир Ђорђевић, Рок Радиша и Јелена Јандрић.

Дан касније, у уторак, 31. октобра, биће изведен антологијски комад Антона Павловича Чехова „Иванов“, у режији Жељка Ђукића. У глумачкој подјели су: Жељко Еркић, Миљка Брђанин, Жељко Стјепановић, Борис Шавија, Ведрана Мачковић, Дана Полетан, Павле Павић, Белинда Стијак, Анандо Ченић, Зоран Станишић, Ђорђе Марковић и Никола Ђаковић.

Као трећа представа на фестивалу биће одиграна „Ожалошћена породица“, аутора Бранислава Нушића, а у режији познатог глумца, музичара и сценаристе Николе Коље Пејаковића, кућног редитеља Народног позоришта Републике Српске.

„Тражимо оног Нушића који истинито говори о себи и својима, о нашим људима и проклетству менталитета. Смијех, ако се негдје и укаже, леден је и опор. Наши ликови су стварни и препознатљиви, можете да их сретнете на улици. Извор комичног је у менталитету, али ту је, баш у менталитету, и извор црнила, извор несреће. То је оно што покушавамо да напипамо у нашој Ожалошћеној породици и овом нашем жалосном времену“, написао је Пејаковић поводом премијере представе.

У овој представи играју: Љиљана Чекић, Слађана Зрнић, Ведрана Мачковић, Драгана Марић, Александар Стојковић, Жељко Стјепановић и Љубиша Савановић.

Све три представе су наишле на велики одзив публике у матичној кући и у региону, те се надамо да ће репертоар фестивала „Наши дани“ на исти начин прихватити и београдска публика.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.