Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА“ Бранислава Нушића у адаптацији и режији Николе Пејаковића изведена је премијерно у Народном позоришту Републике Српске 24. децембра 2013. године. ЈУБИЛЕЈ – ДЕСЕТ ГОДИНА НА РЕПЕРТОАРУ обиљежавамо извођењем представе 27. децембра.

Градећи представу, руковођен мишљу да „нема мјеста безазленом и тривијалном Нушићу“, Никола Пејаковић у својој је редитељској ријечи сумирао: „Тражимо оног Нушића који истинито говори о себи и својима, о нашим људима и проклетству менталитета. Смијех, ако се негдје и укаже, леден је и опор. Наши ликови су стварни и препознатљиви, можете да их сретнете на улици. Извор комичног је у менталитету, али ту је, баш у менталитету, и извор црнила, извор несреће. То је оно чиме се бавимо и што покушавамо да напипамо у нашој ´Ожалошћеној породици´ и овом нашем жалосном времену“.

Уз Николу Пејаковића, који потписује адаптацију текста, режију те музику и звук у представи, ауторски печат представи дале су Драгана Пурковић Мацан (сценографија) и Јелена Видовић (костимографија).

Актуелна глумачка подјела разликује се у односу на премијерну. Улогу Симке у алтернацији играју Николина Фригановић и Љиљана Чекић. Даницу, коју је тумачила Марина Пијетловић (тада студент четврте године Глуме на Академији умјетности Бања Лука, у класи Елене Костић), сада на сцену доноси Драгана Марић.

У глумачком ансамблу представе су: ЖЕЉКО СТЈЕПАНОВИЋ (Агатон), НИКОЛИНА ФРИГАНОВИЋ / ЉИЉАНА ЧЕКИЋ (Симка), АЛЕКСАНДАР СТОЈКОВИЋ (Тасо), СЛАЂАНА ЗРНИЋ (Гина), ЉУБИША САВАНОВИЋ (Мићо), ВЕДРАНА МАЧКОВИЋ (Адвокатица) и ДРАГАНА МАРИЋ (Даница).

Представа је приказивана на гостовањима и играна у званичној селекцији неколико фестивала. Вишеструко је награђивана.

Током десет година на репертоару НПРС-а „Ожалошћена породица“ приказана је 78 пута, пред укупно 18.004 гледаоца. Обиљежавање годишњице 27. децембра биће њено 79. извођење.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.