Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дана 9. јанара у главном граду Републике Српске Бањој Луци почињу Дани Александринског театра, догађај посвећен националном празнику – Дану Републике Српске који се сваке године обиљежава 9. јануара.

Дани Александринског театра одржавају се други пут у Републици Српској. Тачно прије годину дана, 9. јануара 2023. године Национално драмско позориште Русије (Александрински театар) први пут је гостовало у Бањој Луци, на сцени Народног позоришта Републике Српске изведена је представа „Желим да живим!“.

Дана 9. јануара 2024. године на сцени Народног позоришта Републике Српске биће изведена премијера представе „Евгеније Оњегин. Поглавља из романа“. Монодрама народног умјетника Русије, лауреата државних награда СССР-а и Русије Петра Семака настала је према једном од најважнијих дјела руске књижевности, роману у стиховима Александра Сергејевича Пушкина „Евгеније Оњегин“. Оњегинов живот на селу, упознавање са мирним животом Лариних, однос према Татјаниној заљубљености, двобој са Ленским – на ове догађаје се гледаоцима скреће пажња. Редитељ је признати мајстор жанра монодрама, народни умјетник Русије, глумац Александринског театра Игор Волков.

У оквиру креативно-просвјетног програма Дана Александринског театра у Републици Српској Петар Семак ће такође одржати мастерклас за студенте Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Пројекат „Дани Александринског театра“ реализује се уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Дани Александринског театра у Републици Српској отварају циклус наших гостовања у иностранству у 2024. години и већ постаје добра традиција за национална позоришта Русије и Републике Српске. Креативно-просвјетни програм наше сарадње у 2023. години већ је укључио низ успјешно реализованих пројеката – прва гостовања Александринског театра у Бањој Луци и изложба „Изабране слике руске сцене“ у јануару, међународни образовни пројекат „Национална позоришна школа“ у марту, учешће делегације и директора Народног позоришта Републике Српске Дијане Грбић на Руској креативној недјељи на Далеком истоку Русије у мају и на Међународном културном форуму у Санкт Петербургу – Форуму уједињених култура у Санкт Петербургу у новембру. Наше заједничко креативно кретање једних према другима наставља се и ове године. Народно позориште Републике Српске позвано је да учествује на XV Међународном позоришном фестивалу „Александрински“ у јесен 2024. у Санкт Петербургу“, нагласио је директор Александринског театра Сергеј Јемељанов.

У оквиру радног програма Дана Александринског театра у Републици Српској биће потписан и Споразум о сарадњи Александринског театра и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.