Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Народно позориште Републике Српске и у овој години наставља са својим концертним активностима. Пред нашом публиком биће изведен још један од концерата из циклуса „Серенада за….“, овај пут под називом „Серенада за …. савезнике“, у петак, 26. јануара, у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта.

Овај пут ће на концерту свирати солисти Дејан Тркуља (кларинет) и Соња Бобрек Савић (клавир) уз пратњу Гудачког оркестра Народног позоришта Републике Српске. На програму ће се наћи композитори који су мање извођени и мање познати нашој публици, а то су: Ђула Белицзај (Gyula Beliczay), Бао Јуанкаи (Bao Yuankai), Антон Аренски и наш композитор Мирослав Штаткић.

Ђула Белицзај је важан композитор мађарске неонационалне школе. У његовом опусу су на суптилан начин присутни елементи мађарског фолклора. Бао Јуанкаи је један од најпознатијих кинеских композитира, познат по свом циклусу од 24 композиције под називом „Кинески призори и звуци“ и у њему се музиком представља пасторала те древне цивилизације. Мирослав Штаткић по истом принципу музиком осликава свој родни Призрен и села подно Шар планине. На крају, Антон Аренски, руски композитор који велича Петра Иљича Чајковског је још један родољуб и композитор којим ћемо обиљежити овај концерт „за савезнике“.

„Савезници – пријатељи, партнери, помагачи и ослонци – важни су нам у сваком сегменту живота. Ми се, као и до сада, обраћамо нашој публици, нашим највећим савезницима. Година која је иза нас остаће упамћена по почетку два циклуса концерата, али и по извођењу опере ‘Кармен’. Све своје напоре и снагу улажемо у нашу концертну сезону, пре свега, јер нам подршка и ослонац наше публике изузетно значе“ – изјавио је диригент и умјетнички директор СО НПРС-а.

Ово је мјесец када обиљежавамо празнике и сјећамо се свих пријатеља и ослонаца, па у то име Народно позориште овај концерт поклања Републици.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.