Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Премијера представе ГАРСОЊЕРА одржана је прије тачно 10 година, 2. априла 2014, на Сцени „Петар Кочић“ Народног позоришта Републике Српске.

Представа је настала по мотивима водвиља Позајмљени стан мађарског писца Имреа Бенчика. Приказиван је у Народном позоришту Босанске Крајине, а премијери 4. марта 1983. године присуствовао је и аутор. Адаптатор и редитељ Александар Пејаковић, коме је ово била трећа режија у Народном позоришту Републике Српске (Одумирање међеда и Жиранти), у тексту за програм представе, марта 2014. године, нагласио је да није „поштовао изворни назив ни топографију комада“. Радња се тако одвија у Београду, тридесетих година прошлог вијека. Као разлоге наводи „приближавање радње овдашњим гледаоцима како би лакше пратили преплитање заблуда“, а глумцима „омогућавање већег простора за игру и уживање у њој“. У креирање представе били су укључени Драгана Пурковић Мацан – сценографија, Ивана Јовановић (Ивана Ристић) – костимографија, Миљка Брђанин – кореографија, Рок Радиша – сценски покрет. Лектори су били Милорад Телебак и Наташа Кецман. Ведрана Мачковић била је укључена у процес настанка представе као асистент редитеља.

У ансамблу представе није било промјена у односу на премијерну подјелу. Уиграни глумачки умјетнички тим десет година чине: РОК РАДИША (Михајло Јовановић), МИЉКА БРЂАНИН (Михајлова жена), ДРАГОСЛАВ МЕДОЈЕВИЋ (Директор), ВЕДРАНА МАЧКОВИЋ (Валерија, директорова жена), ЉИЉАНА ЧЕКИЋ (Секретарица, љубавница), ОГЊЕН КОПУЗ (Водоинсталатер), РАДЕНКА ШЕВА (Вукица, водоинсталатерова жена), БОЈАН КОЛОПИЋ (Микица, ђак генерације) и ЗОРАН СТАНИШИЋ (Адвокат).

Десет година за беспријекоран ток сваког извођења представе на сцени заслужна је Весна Максимовић, инспицијент и суфлер.

ГАРСОЊЕРА је играна на гостовањима (Приједор, Србац, Лакташи, Дервента) а изведена је и у хуманитарне сврхе, на матичној сцени. Током кампање НПРС-а „Народно с народом“ 2022. године грађани Лакташа добили су нову прилику да погледају ову представу. Представа Гарсоњера учествовала је у такмичарском програму XV позоришног фестивала „Дани комедије 2016“, Бијељина.

До јубиларног извођења, 3. априла 2024. године, током 10 година на репертоару, ГАРСОЊЕРА је одиграна 76 пута, пред 6.974 гледаоца.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.