Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дана 6. априла 2024. године у Народном позоришту Републике Српске, потписан је споразум о сарадњи између наше куће и Центра за културу Тиват. Потписници овог протокола, Горан Божовић, директор Центра за културу Тиват и директорка НПРС-а Дијана Грбић, изразили су заједничке жеље да у оквиру својих активности развијају сарадњу у области културе и умјетности, а у циљу унапређења развоја, очувања и ширења позоришне умјетности и очувања културног и историјског насљеђа.

Потписници су се споразумјели о размјени представа постојећих репертоара на сценама у Тивту и Бањој Луци, реализацији заједничких пројеката, размјени позоришних умјетника и обуци стручних сарадника из области техничких и умјетничких заната, као и заједничким реализацијама гостовања и учешћа на одговарајућим фестивалима.

Центар за културу Тиват је вечерас учесник на манифестацији Дани Јагоша Марковића са представом „Ћелава пјевачица“ Ежена Јонеска, последња представа коју је режирао прерано преминули Јагош Марковић. Директорка НПРС-а је изјавила да је управо Јагош заслужан за успостављање сарадње између ове двије културне институције. Она је додала да је и раније постојало интересовање и обострана жеља да се ова представа угости у нашем Позоришту, али да је тек уз подршку Мтел компаније коначно дошло до реализације овог мини фестивала посвећеног еминентном српском редитељу. Напоменула је да је Јагош говорио да су фестивали мјесто сусрета и размјена идеја, те договора о будућим сарадњама.

„Учешће на фестивалу Дани Јагоша Марковића у Бањој Луци, раме уз раме са најпрестижнијим позориштима региона као што су Југословенско драмско позориште, Народно позориште у Београду и Народно позориште РС из Бање Луке, за Центар за културу Тиват представља изузетну привилегију. То свакако представља и потврду преданог и квалитетног рада Центра“ – рекао је директор Горан Божовић и додао да посебну част представља исказивање интересовања националног театра Републике Српске за потписивање споразума о сарадњи са Центром за културу Тиват и да се овим споразумом отварају нове перспективе сарадње. Напоменуо је и могућност за рад на заједничком продукционом пројекту већ у наредној години који ће бити на част обје куће.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.