Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У понедјељак, 15. априла, с почетком у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске биће одиграна Гогољева представа „Женидба“, у режији Милана Караџића, у копродукцији Народног позоришта Приштина и Српског народног позоришта из Новог Сада.

Поводом 75 година Народног позоришта Приштина и пет година Задужбине за Косово и Метохију, Србско сабрање Баштионик организује гостовање овог позоришта у Републици Српској.

Представе су добротворног карактера и биће одржане у сарадњи са градском администрацијом у Бањој Луци, Лакташима, Прњавору и Градишци.

Jучерашњој конференцији за медије присуствовали су представници културних институција градова домаћина: директорка НПРС-а Дијана Грбић, савјетница градоначелника Бање Луке, Мирна Савић Бањац, директор ЈУ Центар за културу и образовање Лакташи Далибор Ђукић, директор ЈУ Центар за културу Прњавор Дуња Пиљагић, градски менаџер Градишке Бојан Вујиновић и предсједник удружења Српског сабрања Баштионик Предраг Адамовић.

,,Чини се да историја овог позоришта, као и свих институција које су везане за своју публику и свој народ, представља и историју српског народа и свега кроз шта је он прошао на Косову и Метохији“, рекао је Предраг Радоњић, директор Народног позоришта Приштина, најстарије, професионалне установе културе на Косову и Метохији.

Заиста, слоган „Упркос свему“ најсажетије а најтачније осликава живот Срба на Косову и Метохији посљедњих 25 година, али и много дуже.

Упркос бомбардовању, погрому, убиствима, физичким нападима на дјецу, пљачки, и свим врстама континуираног и системског терора – Срби остају на својим огњиштима на Косову и Метохији. Баш као и НПП које дијели судбину свог народа, страда, али опстаје. Упркос свему!

Баштионик кроз пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“ континуирано, већ пет година организовано помаже српске породице које чувају Косово и Метохију за све нас.

На свакој од ових представа Баштионик ће организовати прикупљање прилога за четири породице са Косова и Метохије. Четири града, четири представе и помоћ за четири породице о чијим конкретним потребама смо податке добили од наших теренских сарадника, ХО „Мајка девет Југовића“ и чланова ансамбла НПП-а.

Представа „Женидба“је поклон овог позоришта са Косова и Метохије публици, браћи и сестрама у Републици Српској.

Улаз на сва четири извођења је, по жељи глумаца и свих чланова ансамбла, бесплатан.

Позивамо вас да дођете на овај прворазредни културни, али и братољубиви догађај, да будете дио једног заједничког доброг дјела и да на овај дар узвратимо братском љубављу и уздарјем.

Добровољне донације за породице Косова и Метохије могу бити уплаћене и на жиро-рачун (све информације на контакте Баштионика), са назнаком „помоћ за породице на КиМ“.

Такође, сав приход у априлу остварен позивом на број 17766 биће упућен овим породицама, навео је предсједник удружења Српско сабрање Баштионик Предраг Адамовић.

Представници културних институција су изјавили да поносни су што ће учествовати у оваквој манифестацији хуманитарног карактера и на тај начин дати свој допринос заједничком племенитом циљу.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.