Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Концертом спознаје „Његош и Кочић – коријени“ 3. јуна, с почетком у 20 часова на Великој сцени НПРС-а, свечано ће бити отворен 26. по реду Театар фест „Петар Кочић“. Ову свечаност ће увеличати око стотину учесника, поред Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске учествују и Академски хор „Обилић“ АКУД „Бранко Крсмановић“ из Београда, Камерни хор „Керубини“ Конфуцијевог института УНИБЛ и Владимир Булатовић (бас). Концертом диригује Душан Вере Урошевић

Академски хор „Обилић“ основан је давне 1884. године на Универзитету у Београду. Хором су дириговали великани српске музичке сцене. За свог постојања су имали бројне успјехе, богат репертоар обиљежила су извођења великог броја вокално-инструменталних сценских дјела. Хор је концертно изводио и бројне опере, док на свом репертоару има и бројна дјела духовне и свјетовне музике домаћих и страних аутора. Сарађивао је са истакнутим оркестрима у земљи и иностранству, а у њиховим наступима је уживала публика у најпознатијим дворанама свијета. Хором је до своје смрти дириговала професорка Даринка Матић Маровић, а тренутни диригент је Ана Ћосовић.

Камерни хор „Керубини“ је посебно познат по извођењима композиција Владе Милошевића, композитора, педагога, диригента, етномузиколога и организатора музичког живота Бање Луке.

На репертоару концерта за свечано отварање Театар феста „Петар Кочић“ наћи ће се Милошевићево дјело „Кочићеве ријечи“ које цитира ријечи овог народног трибуна, омузиковљавајући их кроз рустични звук Босанске Крајине. С друге стране, наспрам Владе Милошевића, стоји савремени српски композитор Рајко Максимовић, професор композиције и оркестрације са Факултета музичких уметности у Београду. Његова дјела су извођена на концертима и фестивалима широм некадашње земље и у иностранству. Максимовићево дјело „Тестаменат црногорског владике Петра Петровића Његоша“ је написано за соло бас који ће извести Владимир Булатовић, члан пјевачког ансамбла Опере и театра Мадленијанум, уз мјешовити хор и Симфонијски оркестар НПРС-а.

Програм концерта спаја на једном мјесту ријечи мудрог владике Његоша и писца и трибуна Петра Кочића, а све то захваљујући музичком језику Владе Милошевића и Рајка Максимовића. Управо упознавање са коријенима, у музичком смислу, даје одговор на питање „Ко сам ја?“, односно „Ко смо ми?“.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.