Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У понедјељак, 3. јуна, с почетком у 20 часова у Народном позоришту Републике Српске, биће свечано отворен 26. по реду Театар фест „Петар Кочић“. Почеће уводном бесједом еминентног глумца и редитеља Небојше Дугалића који ће ове године бити почасни гост Фестивала. Потом ћемо имати прилику уживати у концерту спознаје под називом „Његош и Кочић – коријени“ у којем ће учествовати око стотину учесника, поред Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске учествују и Академски хор „Обилић“ АКУД „Бранко Крсмановић“ из Београда, Камерни хор „Керубини“ Конфучијевог института УНИБЛ и Владимир Булатовић (бас). Концертом диригује Душан Вере Урошевић.

Академски хор „Обилић“ основан је чак у XIX вијеку на Универзитету у Београду. Хором су дириговали великани српске музичке сцене. За свог постојања су имали бројне успјехе, богат репертоар обиљежила су извођења великог броја вокално-инструменталних сценских дјела. Камерни хор „Керубини“ је посебно познат по извођењима композиција Владе Милошевића, композитора, педагога, диригента, етномузиколога и организатора музичког живота Бање Луке.

На репертоару концерта за свечано отварање Театар феста „Петар Кочић“ наћи ће се Милошевићево дјело „Кочићеве ријечи“ које цитира овог народног трибуна, омузиковљавајући их кроз рустични звук Босанске Крајине. С друге стране, наспрам Владе Милошевића стоји савремени српски композитор Рајко Максимовић, професор композиције и оркестрације са Факултета музичких уметности у Београду. Његова дјела су извођена на концертима и фестивалима широм некадашње земље и у иностранству. Максимовићево дјело „Тестаменат црногорског владике Петра Петровића Његоша“ је написано за соло бас који ће извести Владимир Булатовић, члан пјевачког ансамбла Опере и театра Мадленијанум, уз мјешовити хор и Симфонијски оркестар НПРС-а.

Програм концерта спаја на једном мјесту ријечи мудрог владике Његоша и писца и трибуна Петра Кочића, а све то захваљујући музичком језику Владе Милошевића и Рајка Максимовића. Управо упознавање са коријенима, у музичком смислу, даје одговор на питање „Ко сам ја?“, односно „Ко смо ми?“.

Дан послије, у уторак, 4. јуна, почеће такмичарски дио Фестивала представом из Народног позоришта Сомбор, аутора Мате Матишића, у режији Ивана Вање Алача, „Људи од воска“, затим, у сриједу, 5. јуна, Хрватско народно казалиште из Сплита, са представом „Црвена вода“, по роману Јурице Павичића, а у режији Ивице Буљана. Четвртак је резервисан за Позориште „Бора Станковић“ из Врања, које први пут гостује у НПРС- у. Чланови њиховог ансамбла одиграће представу „Ништа нећемо заборавити“, по мотивима романа „Кањец филма“ и „Иста прича“ Вере Ценић, редитеља Југа Ђорђевића. Након Врања, очекује нас представа Босанског народног позоришта из Зенице, под називом „Драма о Мирјани и овима око ње“, аутора Ивора Мартинића, у режији Нермина Хамзагића. За крај такмичарског дијела програма гледаћемо Народно позориште у Београду са представом „Очеви и оци“, редитеља Вељка Мићуновића.

У част награђених, у недјељу, 9. јуна, ансамбл Народног позоришта из Београда ће одиграти представу „Ситнице које живот значе“, по роману Лоренца Маронеа, драматизација Ђорђе Косић, режија Андреј Носов.

Жири овогдишњег Фестивала чиниће као и до сад, еминентна имена са наше и регионалне умјетничке сцене: Олга Одановић, Миливоје Млађеновић и Љубиша Савановић.

Поред представа које ћемо гледати седам вечери с почетком у 20 часова, очекује нас и богат пратећи програм. У суботу, 8. јуна, с почетком у 12 часова биће одржана трибина под називом „У потрази за оригиналним драмским текстом“, на којој ће учествовати многи истакнути ствараоци из позоришног живота. Такође, као и протеклих година, у склопу пратећег програма биће одржане промоције књига и часописа из области драмске умјетности. У четвртак, 6. јуна промоција књиге Сербус Europeicus (и друге драме), аутора Зорана Костића, следећи дан, петак, 7. јуна, промоција Агона- часописа за позориште и визуелне комуникације, и у суботу 8. јуна, издања Стеријиног позорја. Све промоције су на Сцени „Петар Кочић“, с почетком у 18 часова.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.