Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

На конференцији за медије одржаној у Народном позоришту Републике Српске у петак, 16. октобра, поводом праизведбе представе „Златно доба” у недјељу, 18. октобра у 20 часова, присуствовали су Жељко Стјепановићаутор и редитељ, Драгана Пурковић Мацан сценограф, умјетнички директор Позоришта Владимир Ђорђевићи глумци Горан Јокић и Борис Шавија.

Жељко Стјепановић је говорећи о представи „Златно доба” рекао да је у питању историјска драма заснована на истинитим догађајима и на измишљеним ликовима и ситуацијама, због стварања драмске радње и појачавања сукоба у одређеним сценама, да би било што пријемчивије за публику. Оно што је мени било интересантно радећи на материјалу који сам изучавао, јесте то да је ово позориште настало 1930. одлуком краља Александра I Карађорђевића и бана Светислава Милосављевића, који су долазећи у Бању Луку у жељи да направе што бољу државу, одлучили да направе позориште. Поука коју ми данас можемо извући јесте да, ако хоћеш имати добру и јаку државу, онда направи позориште. Правећи позориште и моћне и добро организоване институције, правиш на тај начин јаку државу. Пријатно је било радити са колегама јер се знамо веома добро и дуго, а проблема није било ни у вези са корона вирусом. Имао сам добру екипу сарадника који су радили на сценографији, костиму, музици. Представа траје сат и тридесет минута, што је оптимално вријеме трајања за представу овакве врсте и надам се да ће након премијере и прославе јубилеја 90 година Позоришта, бањолучка публика радо да гледа ову представу јер има доста историјских података из историје стварања Позоришта, за стварање ужег језгра града Бање Луке, рекао је Жељко Стјепановић.

Глумац Горан Јокић је рекао да је лијепо и лако радити са људима са којима годинама сарађује. Значајно је што нашу премијеру играмо тачно 90 година од прве премијере која је одржана у тадашњој „соколани”. Нашу представу смо почели да радимо на дан рођендана Светислава Тисе Милосављевића, а у вријеме када је бан Милосављевић прије 90 година у септембру покренуо адаптацију Соколског дома, да би у њему привремено било смјештено Позориште, 90 година касније док смо радили ову представу, тај исти дом који је био кино „Козара” је срушен и више не постоји. Ми смо, дакле, радили нашу представу и паралелно гледали рушење првог позоришта, истовремено спремајући представу о том истом првом позоришту. Једина бановина у Краљевини Југославији која није имала позориште била је Врбаска бановина и по жељи и налогу краља и бана за само 45 дана је покренут рад позоришта премијером 18. октобра 1930. године. Јако ми је драго што играм улогу бана Милосављевића, коју сам играо прије неких 15 година у представи „Бан први”, закључио је Јокић.

Сценограф Драгана Пурковић Мацан је истакла да јој је велико задовољство радити у НПРС-у које је њена друга кућа. Посао је некада тежак, некада лакши, али сваки пут истински уживам, па је тако било и овај пут, прије свега зато што сарађујем са Жељком Стјепановићем којег познајем и са којим радим двадесетак година. Мислим да је одличан потез то што Народно позориште Републике Српске ради ову представу и на најбољи начин презентује лик и дјело бана Милосављевића, тако да ћемо на достојанствен начин обиљежити наших 90 година премијерно играјући „Златно доба”, рекла је Пурковић Мацан.

Глумац Борис Шавија је рекао да је имао двострук, па чак и трострук задатак. У овој представи сам радио музику, пошто у представи наступа један млад бенд, који смо интерно назвали „Куд који”. Имао сам задатак да изаберем нумере које су биле познате у то вријеме, а које су музичари могли да свирају, јер су у питању кафански музичари који су касније школовани, па су прешли да раде у новоосновано Народно позориште Врбаске бановине. Било ми је веома занимљиво копати по разним архивима, фонотекама, да бих стекао увид у дух тог времена, првенствено што се тиче кафанске музике, коју смо ми, надам се, добро оживјели у овој представи. Поред тога што је у представи на сцени бенд који свира уживо, имамо и моју ауторску музику која иде из офа. Било ми занимљиво да свој доживљај епохе на неки начин оваплотим у тој музици.

Умјетнички директор Владимир Ђорђевић је на крају додао да је праизведба представе „Златно доба” заказана у недјељу, 18. октобра са почетком у 20 часова, прва реприза је у понедјељак, 19. октобра у истом термину, а друга реприза је у суботу, 24. октобра у 20 часова на Великој сцени НПРС-а. Улазнице за прву и другу репризу су у продаји, док их за праизведбу више нема због ограниченог броја људи који могу бити присутни.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.