Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Данас су се састале Маја Додиг, директорица Народног позоришта Републике Српске и Љиљана Лабовић Маринковић, директорица Дјечијег позоришта Републике Српске како би сагледале околности и резултате рада националних театара у доба пандемије вируса корона. Дјелујући на интернету, са онлајн емитовањем снимака позоришних представа обје куће су на основу броја прегледа корисника Јутјуба наишле на велику пажњу гледалаца и свакако потврдиле да умјетност може да се одупре изазову немилог времена. Не губећи контакт са својом публиком, напротив, свакодневном комуникацијом са свим генерацијама гледалаца оба позоришта су била својеврсно уточиште и охрабрење људима да остану код куће и проведу вријеме уз театар. Надајући се да ће ускоро проћи ванредне околности због којих су поред извођења представа са репертоара, обустављене и пробе будућих представа, обје директорице су сагласне да ће позоришта са великим ентузијазмом надокнадити изгубљено.

Чланови оба умјетничка ансамбла не долазе у Позоришта, па је и ова непланирана пауза мотив више да глумци својом игром и позитивном енергијом што прије изађу пред своју публику.. Иако је сасвим извјесно да овогодишњи Театар фест неће бити одржан у јуну у Народном позоришту се надају да ће 90. сезона националног театра Републике Српске бити на високом нивоу задатка овог јубилеја и да ће се различитим програмским садржајима достојанствено и свечано обиљежити девет деценија постојања.

Пред Дјечијим позориштем Републике Српске такође је дилема о могућем отказивању Међународног позоришног фестивала за дјецу, који би 19. пут требало да буде отворен у октобру. Уколико државе учеснице буду у режиму затворених граница колеге из цијелог свијета неће бити у прилици да допутују у Бања Луку, али уколико наша Позоришта буду несметано радила, Фестивал ће у неком другачијем облику свакако заслужити пажњу јавности и своје публике.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.