Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У недјељу, 21. априла, под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић биће одржан концерт у част прослављене кантауторке Јадранке Стојаковић.

Концерт ће бити одржан на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске с почетком у 20.00 часова, а суорганизатор је Амбасада Јапана, земље у којој је Стојаковићева живјела и радила од краја осамдесетих година. Концерту ће присуствовати предсједница Српске Жељка Цвијановић и амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото. Улаз на концерт је бесплатан. Публици у НПРС ће свирати група B – COME (извођачи на традиционалним јапанским инструментима). Специјални гост концерта је Етно група Траг.

Иначе у суботу, 20. априла, јапанска делегација на челу са амбасадором посјетиће гроб Стојаковићеве у Бањалуци, заједно са музичарима из ове земље који су радили са њом. У недјељу, 21. априла, у 11.00 часова на Универзитету у Бањалуци биће одржана радионица у чијем раду ће учествовати јапански музичари заједно са етномузиколозима из Српске.

Кантауторка Јадранка Стојаковић преминула је почетком маја 2016. године у Бањалуци након дуге и тешке болести. Рођена је 24. јула 1950. године у Сарајеву, гдје је и почела своју јединствену музичку каријеру. Током касних 1970. година почела је да обрађује пјесме Алексе Шантића и Десанке Максимовић у новом музичком аранжману. Каријеру је почела у Сарајеву, а њен први соло наступ био је 1973. године на Омладинском фестивалу у Суботици са пјесмом “Ти не знаш гдје живи он”, што је и њен први објављен сингл, и то за РТС. Често је пјевала пратеће вокале, као и 1981. године на Евровизији, када се за Југославију такмичио Сеад Мемић Вајта. Радила је и примијењену музику за телевизију, а написала је и уводну тему 14. Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године. Од 1988. године живјела је у Јапану, до повратка у БиХ 2012. године. Међу њеним најпознатијим пјесмама су “Све смо могли ми”, “Што те нема” и “Има нека тајна веза”. Посљедње двије године живота провела је у Дому за старије особе “Иван Павао Други” у Бањалуци.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.