Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Предсједник Скупштине Града Бања Лука Зоран Талић, посјетио је данас (уторак 26. март), Народно позориште Републике Српске поводом предстојећег празника, Свјетског дана позоришта 27. марта, и поразговарао са директором Позоришта Ненадом Новаковићем, и руководством наше куће. Након разговора, у фоајеу Народног позоришта РС, уприличено је давање изјава за представнике медијских кућа.

Ненад Новаковић је истакао да је Свјетски дан позоришта 27. март, велики дан и велики празник за сва позоришта на цијелом свијету и за све нас позоришне ствараоце. Предстојећи празник НПРС ће обиљежити на најбољи начин, а то је премијерно извођење представе „Злочин и казна“, Фјодора Михајловича Достојевског, у режији Душана Петровића, велика ансамбл представа, велика продукција, можда једна и од најзначајнијих у посљедњих неколико година. Велику захвалност изражавам господину Талићу, који нас је посјетио поводом нашег празника. Разговарали смо о проблемима институционалне културе, о томе како побољшати сарадњу Града Бања Лука, и Народног позоришта Републике Српске. Веома смо задовољни разговорима са господином Талићем, и надам се да ће од наше узајамне сарадње користи имати и Град и Позориште. Народно позориште РС према ријечима директора Ненада Новаковића спада међу три најзначајнија позоришта у читавом региону, а ове године по четврти пут заредом идемо на Стеријино позорје, што је само по себи велики успјех. Првог јуна отварамо Театар фест нашом премијером, радимо копродукцију са Копром, долазе нам специјални гости на Театар фест, „Театар на Васиљевском“ из Санкт Петербурга, а Фестивал траје до 9. јуна.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић је свим глумцима и свим позоришним радницима честитао Свјетски дан позоришта 27. март, нагласивши да јутрошњом посјетом Народном позоришту РС, почиње обилазак свих позоришта на територији Града Бања Лука у наредних шест часова. Сврха посјете је да се Град Бања Лука детаљније упозна са свим проблемима са којима се наша позоришта суочавају. Ми смо са директором Ненадом Новаковићем већ кроз разговор отворили неке теме које су битне за Народно позориште Републике Српске, и наравно да ћемо настојати да у складу са нашим могућностима пронађемо модалитете за рјешење проблема са којима се Позориште суочава. Ја увијек волим да кажем да позориште није само сцена, није само завјеса, нису сједишта у позоришним салама, већ су то људи, и о људима треба водити највише рачуна.

Умјетнички директор НПРС Владимир Ђорђевић је поводом Свјетског дана позоришта, најавио премијеру представе „Злочин и казна“ великог руског класика Фјодора М. Достојевског. Ово ће према ријечима умјетничког директора бити једна представа за сладокусце, за праве љубитеље позоришне умјетности. У овој представи ништа није модернизовано, нема никаквих савремених елемената, тако да ће публика уживати у једном традиционалном приступу, што нам је и био циљ када смо се одлучили за овај комад. Представа траје три сата са паузом, и публика треба да се спреми за један цјеловечерњи догађај, да се осјећају пријатно, да им буде лијепо, и да то схвате као један догађај који се не дешава тако често.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.