Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Захваљујући Влади Републике Српске Народно позориште Републике Српске добиће вриједну дрвну грађу за изградњу нове сцене. У Закључку Владе Републике Српске од 28. септембра 2022. године наведено је да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбиједити 27 м3 трупаца бијелог бора I класе за наведене потребе. Ријеч је о дрвној грађи која се суши специјалном методом и коју карактерише велика отпорност. Ова изузетно вриједна донација значајно ће утицати на квалитет рада наше установе културе, с обзиром на то да је посљедња реконструкција сцене извршена 1972. године. Колектив НПРС-а је искрено захвалан премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, који је препознао потребе Позоришта и реаговао у правом тренутку, али и министру пољопривреде, шумарства и водопривреде др Борису Пашалићу на подршци коју је пружио нашој позоришној кући.

Ресорни министар Борис Пашалић каже за “Глас” да је донацију 27 кубика трупаца бијелог бора прве класе одобрила Влада РС на сједници одржаној у четвртак, наводећи да су “Шуме Српске” задужене да обезбиједе наведену количину дрвних сортимената.

Када смо упознати са проблемом дотрајалости сцене у позоришту врло радо смо пристали да им помогнемо и већ у наредним седмицама треба очекивати да материјал буде испоручен, рекао је Пашалић и додао да ово није први пут да министарство помаже културној сцени, наводећи да су обезбиједили и више од 500 кубика материјала за израду сцене потребне за снимање филма “Златни рез 42” аутора Лордана Зафрановића.

В. д. директора Народног позоришта РС Дијана Грбић захвалила је Влади Српске и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде на подршци коју су им пружили, наводећи да ће ова изузетно вриједна донација значајно утицати на квалитет рада ове позоришне куће.

„Усљед дугогодишњег коришћења, сталног брушења, лакирања и забијања ексера дошло је до пропадања даске која има вијек трајања, као и до улегнућа од нека три центиметра, због чега су нам мајстори припремајући сцену за ову сезону сугерисали да је неопходна потпуна реконструкција“ истакла је Грбићева.

Она је додала да би реконструкција сцене представљала огроман трошак за позориште, јер су даске од бијелог бора изузетно скупе на иностраном тржишту.

Према првим процјенама за санацију би нам требало између 50.000 и 60.000 КМ и схватили смо да би пуно јефтиније било ако бисмо набавили наше дрво и овдје га сушили, него да из иностранства увозимо бијели бор као готов производ. Обратила сам се министру Пашалићу и он је одмах пристао да нам помогне, казала је Грбићева.

Она је истакла да су постигли договор са Дрвном индустријом “Врбас” да им добијене трупце исијеку у даску и осуше.

Сушење материјала изискује дужи период и строго прописане услове, због чега ћемо реконструкцији приступити током позоришног љетног распуста, да бисмо у сљедећу сезону, 2023/2024. стартовали са новом сценом – казала је Грбићева.

Влада Републике Српске увијек је препознала потребе НПРС-а, те је ове године средствима у износу од 87.750,00 КМ помогла и набавку возила које до сада Позориште није имало на располагању, те тако олакшала обављање свакодневних активности, али и одласке на гостовања.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.