Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нека игре почну

Синоћ је на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске одржана церемонија отварања XXV Театар феста „Петар Кочић“. Свечаном отварању присуствовали су бројни гости који, заједно са организаторима, нису крили радост због нове прилике за уживање у позоришним представама које их очекују наредних дана. Конферансје Марина Мајкић Милетић је поздравила све присутне, представила чланове жирија и најавила музички програм у којем су учествовали: Маја Манојловић и полазници школе пјевања МаМа вокс (MaMa Vox), Комбајн квартет (Combine Quartet), Радован Ивановић, шампион свијета у хармоници, као и Гудачки оркестар Народног позоришта Републике Српске под диригентском управом Стефана Зекића, а затим позвала в. д. директора Дијану Грбић да се обрати гостима.

Грбићева је на почетку обраћања изразила жаљење због тога што временске прилике нису дозволиле да отварање буде уприличено на платоу испред Народног позоришта Републике Српске и да се на тај начин још више приближи нашем граду уживање у овој церемонији, а затим додала: „Селекторка Слађана Зрнић одлучила се за представе које се баве понекад болним животним темама, а с обзиром на нимало лијепе вијести којима смо били окружени у посљедње вријеме, заиста је требало да и на овај начин дамо свој допринос борби за емпатију и подршку свима који, условно речено, не задовољавају наметнуте стандарде. А позориште и треба да буде такво – независно, слободно, отворено и увијек спремно да подржи све оно што је добро, лијепо, људско и праведно“. Такође је искористила прилику да још једном пожели добродошлицу Милени Марковић, али и да захвали оснивачу НПРС-а, Влади Републике Српске, као и Министарству просвјете и културе Републике Српске и Граду Бања Лука на несебичној подршци и посебно захвали спонзорима, домаћинима вечери и пријатељима Позоришта.

Присутнима се затим обратила Жељка Стојчић, министарка просвјете и културе Републике Српске која је истакла да су Бања Лука и Република Српска су још од 1997. године поносни на Театар фест „Петар Кочић“, позоришни догађај који привлачи велику пажњу позоришних умјетника и публике. „Знање и искуство стицани су годинама, тако да данас можемо с пуним правом рећи да је Народно позориште Републике Српске институција културе која је оправдала повјерење свог оснивача – Владе Републике Српске. На сцени Народног позоришта Републике Српске играли су бројни ансамбли из региона, угошћени еминентни редитељи и други позоришни радници а на тај начин су се славили и култура и гостопримство нашег града и Републике Српске. Министарство просвјете и културе је од саме идеје о настанку Фестивала дала подршко Народном позоришту Републике Српске и препознало жељу свих досадашњих управника да позориште буде мјесто гдје ће се говорити само једним језиком – језиком позоришта – без граница, препрека или двоструких стандарда. Министарство и ја, као његов представник, поносно стојимо уз Театар фест „Петар Кочић“ и препознајемо све напоре које Народно позориште Републике Српске улаже у организацију културних догађаја и богаћење културног живота Републике Српске“ ријечи су министарке Стојчић.

Милена Марковић, сценаристкиња и књижевница, обратила се публици цитирајући ријечи великог Петра Кочића: „Ево мене вечерас, пред вама стојим, четрдесет гради будала. У мени има милион срца, милион језика, а свима нама, незаробљеним робовима, код куће – без куће, код земље – без земље, код постојбине – без постојбине, остаје да потрпимо. У међувремену, мени је част и задовољство, драга моја главата и великовлажна господо, да прогласим XXV Театар фест ‘Петар Кочић’ отвореним“.

Церемонија отварања била је пропраћена музичким програмом састављеним од музичких нумера из свјетски познатих филмова у којем су најдужим аплаузом и овацијама сасвим заслужено били награђени млади полазници школе пјевања МаМа вокс који су наступили на крају овог догађаја и побрали све симпатије публике.

 

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.