Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

До сљедеће године!

Вечерас је у Народном позоришту Републике Српске одржана свечана церемонија затварања XXV Театар феста „Петар Кочић“ и најбoљима су уручене награде. Програм је водила Марина Мајкић Милетић са УНА телевизије која је подсјетила публику да је током шест фестивалских дана изведено пет представа које су се такмичиле у званичној конкуренцији, да присуствује округлом столу послије сваке представе, као и промоцијама књига и часописа.

Стручни жири 25. Театар феста „Петар Кочић“ 2023. у саставу: Душко Љуштина, управник позоришта „Улисис“, Бриони, предсједник Жирија, и чланови Ана Тасић, позоришна критичарка и театролог и Наташа Иванчевић, глумица Народног позоришта Републике Српске донијели су одлуке о наградама које је саопштила Ана Тасић, наводећи и образложење жирија.

Стручни жири Театар феста „Петар Кочић“ 2023. године одлучио је:

Награду за најбољег глумца добио је Марко Баћовић за улогу Спасоја Благојевића у представи „Покојник“, у продукцији Црногорског народног позоришта и Центра за културу Тиват, аутора Бранислава Нушића, у режији Егона Савина. Награду је у име Црногорског народног позоришта преузела Нела Оташевић, извршна продуценткиња, а награду је уручила Дијана Латиновић, менаџер корпоративних комуникација Адико банке, банке партнера Народног позоришта Републике Српске.

Услиједила је додјела награде за најбољу глумицу коју су ове године равноправно подијелиле Јасна Диклић за улогу Ане у представи „Мој син само мало спорије хода“ у продукцији Сарајевског ратног театра, по тексту Ивора Мартинића, у режији Ивана Плазибата и Вања Ејдус за улогу Алексије Рајчић у представи „Успаванка за Алексију Рајчић“ у продукцији Народног позоришта у Београду и фондације „Нови Сад – престоница културе“ по тексту Ђорђа Косића и у режији Југа Ђорђевића. Јасна Диклић због пословних обавеза није могла присуствовати додјели, али је послала поруку која је прочитана на церемонији, а која гласи: Драге колеге, драги пријатељи, спријечена сам да дођем на додјелу ове престижне награде, јер у исто вријеме играмо представу у Загребу. Желим да се захвалим жирију који је препознао моју театарску оданост. Хвала драгим колегама, пријатељима, а посебно бањалучкој публици која нас је на дирљив начин поздравила на крају представе. Мој први професионални ангажман био је у бањалучком Народном позоришту, а на најљепши начин се затворио још један  круг. Ваша Јасна Диклић

У име Вање Ејдус награду је преузела Анђелка Вујовић, извршна директорка Драме Народног позоришта у Београду. Награду је уручила Дијана Латиновић, менаџер корпоративних комуникација Адико банке.

Награду за најбољу режију на фестивалу жири је додијелио Југу Ђорђевићу за режију представе „Успаванка за Алексију Рајчић“, у продукцији Народног позоришта у Београду и фондације „Нови Сад – престоница културе“ аутора Ђорђа Косића. Младом редитељу награду је уручила Ђурђа Тешић, редитељка и умјетничка директорка Народног позоришта Републике Српске.

Награду за најбољу представу у цјелини освојила је представа „Успаванка за Алексију Рајчић“, у продукцији Народног позоришта у Београду и фондације „Нови Сад – престоница културе“ по тексту Ђорђа Косића и у режији Југа Ђорђевића. Награду за најбољу представу је у име Народног позоришта у Београду преузела Анђелка Вујовић, а уручила Милица Кондић, шеф Службе за организацију догађаја и дигитални маркетинг компаније М:тел.

Затим је услиједила додјела три специјалне награде по одлуци жирија XXV Театар феста „Петар Кочић“. Прву специјалну награду добила је Јелена Кајго за текст драме „Ролеркостер“ Позоришта Атеље 212, а исту је уручила Ана Тасић, члан жирија.

Глумцу Теодору Винчићу додијељена је награда за специјални допринос сценској игри, за улогу робота у представи „Ролеркостер“ Позоришта Атеље 212, због несвакидашње убедљиве изражајности, изграђене на једнолично ритуалним, понављајућим, специфично крутим покретима који аутентично представљају одраз вештачке интелигенције, физички, али и миметички веома експресивно. У име Теодора Винчића награду је преузела Јелена Кајго, а уручила је Наташа Иванчевић, члан жирија.

Посљедња фестивалска награда уручена је селекторки фестивала Слађани Зрнић. Награду је уручила Ана Тасић, члан жирија.

Након честитки награђенима, водитељка је у име Народног позоришта Републике Српске захвалила Кабинету предсједника Републике Српске, Министарству просвјете и културе у Влади Републике Српске и Граду Бањалуци, који нас свесрдно подржавају свих ових година, као и Министарству културе и информисања Републике Србије. Изјаве захвалности упућене су генералном спонзору, компанији М:тел, као и осталим партнерима и пријатељима позоришта, који су помогли да XXV Театар фест „Петар Кочић“ буде реализован а то су: спонзори банка партнер Aдико банка и компаније Мастеркард, Елнос група и Моцарт, генерални медијски партнер УНА телевизија и медијски партнери: Алтернативна телевизија, Независне новине, Глас Српске, Метромедија, Лед медија и Инфо медија груп. Није изостала ни захвалност пријатељима Театар феста, а то су: цвјећара „Зорана“, Вивиа, Тиквеш, Газдина ракија, Реина, Бањалучко пиво и Институт за генетичке ресурсе.

Директорка Дијана Грбић се на крају обратила публици сљедећим ријечима: „Драга публико, љубитељи позоришта, поштовани новинари  и сви пријатељи културе и умјетности, желим да вам се у име Народног позоришта Републике Српске, као организатора и домаћина Театар феста, од срца захвалим за оданост. У узајамности коју његујемо, ви, драга публико, с једне стране и ми на позоришним даскама с друге, суштина је позоришне умјетности и најискреније сам дирнута срчаношћу и разумијевањем које смо дијелили на 25. Театар фесту. Он се ове године кретао концептом у лимбу или између сновиђења и реалности. Тај простор јесте нематеријалан али, као и сама љубав, јако постојан. Представе које смо имали прилику да гледамо, осјећамо и исплакујемо су аутентично и храбро, језиком умјетности, одговарале на тему. Умјетност је по ко зна који пут показала своју снагу.

Честитам свим награђеним ансамблима, као и свим учесницима 25. Тетар феста који је, носећи име нашег великог писца и храброг гласа слободе, остао и ове године на свом мисионарском путу. Путу који је свевремен и одређен језиком умјетности.

Позоришта отварају многа болна питања, испитују нашу реалност и дају допринос друштвеној и културној еманципацији. Тај свевремени задатак позоришне умјетности није једноставан и није лако одупирати се свакодневним друшптвеним изазовима, бранећи часно умјетнички интегритет.

Са ових дасака и вечерас настављамо да одашиљамо љубав и бранимо интегритет позоришне умјетности. Умјетности која има одговор на све, умјетности као свјетлу на нашем путу, умјетности као нашем језику и водиљи .

И ми вјерујемо, када све заћути, када стане или нестане, умјетност, баш као љубав, никада не престаје. И зато смо увјерени да ћете нам руку подршке, као што то овогодишњи визуал Тетар феста и симболизује, и убудуће пружити управо ви, драга публико, јер све ово радимо само због вас.

На крају,  у част побједника, служећи се ријечима Петра Кочића чије име са достојанством носи наш фестивал, затварам овогодишњи Театар фест и позивам да бранимо свевременост умјетности, поштујући њену потребу и условељеност слободом.

„Слобода….јер све је без Тебе ништа, – ништа је с Тобом све! Вијекови би потамњели, народи би подивљали да високо не сија звијезда Твоја….“

Након овог обраћања и свечаног проглашавања XXV Театар феста „Петар Кочић“ затвореним, публика је имала прилику да ужива у опери „Деца“ по тексту Милене Марковић и композиторке и редитељке Ирене Поповић, а у продукцији Народног позоришта у Београду.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.