Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Након успјешног концерта Камерног оркестра НПРС-а са солистима у којем је публика могла да ужива у понедјељак, 20. новембра, имаћемо прилику да својој публици понудимо уживање и у другом циклусу концерата, под називом „Интродукције“. Као што је диригент и умјетнички директор Симфонијског оркестра НПРС-а објаснио „интродукције“ ће послужити да се упознамо са највећим дјелима камерне музике писане за најразличитије саставе као и са запосленим инструменталистима Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске. На овом концерту нетипичног састава у којем се хорна, виолина и клавир међусобно преплићу у дјелима Диверноа и Брамса желимо да приближимо разлике и спојимо их у једну цјелину.

На концерту ће бити изведена дјела Фредерика Николаса Диверноа, једног од најистакнутиих хорниста свог времена и успјешног композитора и извођача, као и дјела  Брамса  који компонује свој Хорн трио 1865. године, користећи тему коју је осмислио у младости, али је никада није искористио за неку композицију. Брамс трио базира на натур хорни (без вентила) коју је свирао као дјечак, а која као инструмент колоритом има веома сјетан и меланхоличан тон.

Концерт ће 27. новембра с почетком у 20 часова на Великој сцени извести Мирко Марић, први хорниста Народног позоришта Републике Српске, Теодор Икановић, виолина, замјеник концертмајстора Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске и Арсен Чаркић, пијаниста, диригент и извођач.

Мирко Марић је завршио нижу и средњу музичку школу, студирао на Академији умјетности у Новом Саду, дипломирао на Музичкој акдемији у Љубљани, завршио специјалистичке студије камерне музике на Факултету музичке умјетности у Београду… Био је  полазник многих семинара признатих хорниста у свијету. Био запослен у оркестру Београдске филхармоније.

Теодор Икановић је завршио основне академске и мастер студије у Новом Саду на Академији умјетности, као и мастер академске студије у Ченгдуу, у Кини.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.