Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Извођењем 11. децембра, 66. по реду, прослављамо значајан јубилеј представе „Изгубљени у Бруклину“, која је за 10 ГОДИНА НА РЕПЕРТОАРУ Народног позоришта Републике Српске, имала 65 извођења и 4.411 гледалаца.

Представа „Изгубљени у Бруклину“ премијерно је изведена 3. децембра 2013. године на Сцени „Петар Кочић“ Народног позоришта Републике Српске. Драматизацију приповједака Џоа Молера урадили су Милан Гајић и Марио Ћулум. Владимир Ђорђевић и Жељко Еркић, који тумаче улоге у представи „Изгубљени у Бруклину“, потписују и адаптацију. Представу је режирао Владимир Ђорђевић.

Сам аутор је навео да је „по први пут постављено на сцену“ нешто што је написао. Милан Кнеселац је грађевински инжењер који од 1984. године живи у САД-у. Под псеудонимом Џо Молер написао је десетак књига, збирки приповједака, које говоре „о животу наших људи у ´далеком свијету´“. Познат је и популаран писац у ширем кругу читалаца који живе у дијаспори.

„Сценско-филмска прича“, представа „Изгубљени у Бруклину“ је „модерна, брза и изнад свега импресивна прича о животу у туђини, о печалбарском животу” (Милан Лучић), „прича српских емиграната који су у потрази за бољим животом у Америци“.

„Представа у којој су се пронашле све генерације“, како су је поводом 50. извођења, 2020. године, назвали у медијима, „Изгубљени у Бруклину“, је осим приказивања у Народном позоришту РС, имала гостовања у Београду и у Бањалучком студентском позоришту, те учешће на два фестивала, на којима су освојене награде (Награда за најбољу представу, 15. ИнтерДифест „Дани малих ствари“ у Требињу, 2020. године; Награда Жељку Еркићу за најбољег глумца за улогу Џоа Молера, Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Ново Сарајево, 2022. године).

Премијера представе у Њујорку уприличена је 2014. године, као и приказивање у више градова у Америци.

Владимир Ђорђевић о десет успјешних година представе каже:

„Комад ´Изгубљени у Бруклину´ је настао драматизацијом више књига аутора Џоа Молера коју су урадили Марио Ћулум и Милан Гајић. Почетна идеја била је да се направи представа која би била извођена у Њујорку за наше људе који живе тамо. Међутим, тадашња управа Народног позоришта је видела потенцијал у представи те ју је поставила на редовни репертоар.

Након извођења представе у Њујорку схватили смо да представа има сличан утицај на публику и код нас, тако да је ова прича постала универзална тема за све просторе на којима живе наши људи, јер се бави питањем одласка из места у којем смо рођени и жртвовања које тај одлазак носи са собом.

Имали смо више од 60 извођења за ових десет година, те се представа самим тим знатно развила и оживела неке слојеве приче који у почетку нису били видљиви. Нама, као глумцима, причињава велико задовољство да је играмо и надамо се да ће опстати још десет година, јер је тема представе увек актуелна.“

Десет година од премијере представе „Изгубљени у Бруклину“ Жељко Еркић данас наглашава:

„Ова ми представа много значи, једна ми је од најдражих, а свакако је једина која је дуговјечнија. Самим тим што је толико дуго играмо, свако ново играње носи моје још јаче везивање с њом. Када буде дошао тренутак да она оде у историју биће ми, знам унапријед, тешко због тога.

Посебно радује чињеница да је сала пуна и након десет година. Има људи који су је погледали и по неколико пута. Једноставно речено, то је оно што глумац и највише жели, да има добру и дуговјечну представу која кореспондира са публиком, чија је тема актуелна, коју публика воли и за коју се тражи карта више.“

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.