Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Кармен“, свјетски позната опера француског композитора Жоржа Бизеа, чији либрето потписују Х. Меијак и Л. Алеви, премијерно је изведена 3. марта 1875. године у Паризу. Опера је базирана на истоименој новели Проспера Меримеа. Без обзира на невјероватан неуспјех првог извођења, „Кармен“ је једна од десет најпопуларнијих опера на свијету и неизбјежан репертоарски избор сваке еминентне оперске куће. Радња се одвија у Шпанији, за вријеме кориде, и описује страствену љубав, љубомору, инат, љутњу. Главни ликови су Кармен, млада дјевојка око које се радња одвија, Дон Жозе, наредник, Ескамиљо, тореадор, Микаела, Дон Хозеова вјереница, Зунига, капетан, и др.

Премијера опере „Кармен – једна трагедија“ је једночинка у драматуршкој интервенцији Питера Брука из 80- их година прошлог вијека, а у режији Милана Нешковића нас очекује 15. децембра у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске, у у извођењу Симфонијског оркестра НПРС-а под диригентском палицом Стефана Зекића. У улози Кармен је Софија Петровић (мецосопран), Дон Жозеа Марко Живковић (тенор), Микаелу игра Милица Дамјанац (сопран), а Ескамиља Вук Зекић (баритон). Уз гостујуће солисте, подјелу ће употпунити и глумци Народног позоришта Републике Српске: Рок Радиша, Владимир Ђорђевић и Горан Јокић. Сценографију потписује Андреја Рондовић, костимографију Јелена Видовић, стручни консултант за француски језик је Даниела Ђукић, а организатор Дејан Андрић.

„Драмска радња услед ове Брукове драматуршке интервенције постаје гушћа, интензивнија и конкретнија. Услед фокусирања на мотив трагичне љубави из музичко- драмске грађе природно долази и до редукције ликова и музичких нумера. Без наглашавања живописне средине у којој се оригинална радња збива „прочишћена“ Кармен се ослања на конкретне односе између ликова и јасније мапира проблем страдања једне жене ромског порекла. Кармен, прва оперска ромска хероина, не прича само причу о великој љубави и трагедији, већ, пре свега, говори о слободи бивствовања, деловања и, напослетку, о слободи права на избор и слободну љубав“, ријечи су диригента Стефана Зекића.

Репризно извођење на репертоару је 16. децембра у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.