Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Послије готово двогодишњих припрема, у петак, 15. децембра, на Великој сцени Народном позоришта Републике Српске биће изведена премијера опере „Кармен – једна трагедија“, једног од најизазовнијих пројеката икада изведених у 93 године дугој традицији националног театра.

Поводом сутрашње премијере, директорка Народног позоришта Дијана Грбић изразила је задовољство што су планови о опери „Кармен“ од прије двије године коначно реализовани и захвалила диригенту Стефану Зекићу што је остао уз Симфонијски оркестар НПРС-а, као и редитељу Милану Нешковићу који је пристао да по први пут режира оперу и то баш у нашој кући.

Оперска пјевачица, Софија Петровић, која тумачи улогу Кармен, изјавила је на данашњој прес конференцији да је цјелокупан ансамбл уложио максималне напоре да опера успије, те изразила наду да ће представа бити добро прихваћена међу публиком.

Описујући лик који тумачи, Софија је рекла да је ријеч о страственој, слободоумној, самосвјесној, па чак и бахатој жени према стандардима тог времена. С обзиром да је либрето на француском језику, солисти и Софија и Марко Живковић су се сложили да је пјевање на страном језику увијек изазов за пјевача, али да су у овом случају сви који су на сцени успјели да се ускладе, јер сви имају искуства што са језиком, што са улогама које им одговарају.

Редитељ Милан Нешковић нагласио је да публику очекује прави спој музичко-драмске модернизоване класике. Представа ће да кореспондира са публиком зато што су жанровски остали досљедни класици, а стилски су у глумачком, естетском, редитељском и сценографском изразу покушали модернизовати колико су могућности дозволиле.

Диригент Стефан Зекић нагласио је да је Бања Лука град који заслужује оперу и који може такве пројекте да реализује. Истакао је да му је изузетно драго што се НПРС одлучио да ради „Кармен“, јер је ријеч о једној од најизвођенијих опера у историји. „Кармен – једна трагедија“ је рађена по драматизацији Питера Брука, што је допринијело интензивирању радње и увођењу глумаца у оперу, због чега сматра да ће публика лакше прихватити ово извођење опере „Кармен“.

Милица Дамјанац, сопран, рекла је да јој је неизмјерно драго што је град у којем живи добио прилику да има оперу и да се нада успјешној сарадњи.

Глумац Горан Јокић који тумачи улогу капетана Зуниге, задовољан је што је поново у редитељском пројекту Милана Нешковића са којим је радио на представи „Швајцарска“ и што му је ово први пут да игра у опери.

Репризно извођење је дан послије премијере, у суботу, 16. децембра у 20 часова на Великој сцени НПРС-а.

 

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.