Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Након успјешно изведене опере „Кармен – једна трагедија“, Симфонијски оркестар Народног позоришта наставља са својим циклусима концерата. Сад већ традиционални циклус концерата „Интродукције“ у којем се представљају запослени инструменталисти Симфонијског оркестра НПРС-а биће одржан 21. децембра (четвртак) у 20 часова на Великој сцени НПРС-а. Као што је диригент и умјетнички директор Симфонијског оркестра НПРС-а објаснио, „интродукције“ ће послужити да се упознамо са највећим дјелима камерне музике писане за најразличитије саставе.

На концерту ће бити изведена дјела композитора чије стваралаштво данас обједињујемо називом бечка класична школа Лудвига ван Бетовена и Волфанга Амадеуса Моцарта, али и дјела Мирослава Милетића.

За Лудвига ван Бетовена је можда најтачније рећи да је његово стваралаштво мост који спаја епохе класицизма и романтизма у музици. Соната за хорну и клавир опус 17 наручена је за концерт тада чувеног хорнисте Ђованија Пунта, на којем је сам композитор свирао клавир. Извођење је доживјело велики успјех, а само дјело не одише револуционарним музичким идејама, али је примјер Бетовенове фантастичне вјештине, професионалности.

Интерпретација композиција Волфганга Амадеуса Моцарта је вјероватно за сваког музичара  изазов и извор радости. Наиме, извођење музике тако деликатне, у којој свака нота одзвања смислом и љепотом, лако открива несавршености извођача, а опет, нуди му прилику да се и сам приближи извору са којег је та чистота потекла.

На крају концерта ћемо слушати композиције композитора Мирослава Милетића који користи форму скерца, дакле стандардну музичку форму, да изрази модерне музичке идеје, уз то користећи народне мотиве и напјеве.

Концерт ће извести: Мирко Марић (хорна), Јелена Лазић (клавир), Мина Ђекић (виолина) и Раде Живановић (виолина).

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.