Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Дана 30. 12. 2021. године на Сцени „Петар Кочић“ Народног позоришта Републике Српске одржана је прес-конференција којој су присуствовали представници бројних медија. Прес-конференцију је водио в. д. умјетничког директора глумац Александар Стојковић који је захвалио присутнима на одзиву те најавио да ће на прес-конференцији бити ријечи о плановима НПРС-а до краја сезоне, тј. до краја јуна 2022. године.

Најављен је почетак рада на новој представи под називом „Болест“, 17. јануара. Праизведба комада у режији Николе Пејаковића планирана је 12. марта на Великој сцени НПРС-а, а редитељ је најавио да је окосница представе, чија се радња дешава у вријеме пандемије, болест која лежи у свима нама. Како је Пејаковић навео, с обзиром на то да су у подјели глумци с којима је и раније радио, које познаје и који га познају, нада се занимљивом процесу рада. Глумачку подјелу овог комада чине: Николина Фригановић, Миљка Брђанин, Данило Керкез и Љубиша Савановић. О раду на новој представи глумац Љубиша Савановић је рекао да у НПРС-у имамо право и жељу да вјерујемо како ће добити представу која ће дуго живјети на нашој сцени. Уз то је и изразио своје задовољство радом нове управе Позоришта која је у кратком периоду учинила много за институцију значајну на културној мапи. Након Савановића, представницима медија обратила се глумица Миљка Брђанин, која је поручила да је ријеч о савременом комаду и друштвено ангажованом тексту те да се радује почетку рада након празника. Сљедећи пројекат, који је најавио в. д. умјетничког директора је рад на представи „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића, а у режији Ивана Плазибата, који почиње 20. фебруара, а премијерно ће бити изведена два мјесеца касније, 20. априла. Редитељ Плазибат је изјавио да је срећан што ради један комад српске класике те да је велики изазов наћи позоришни живот овог комада у 21. вијеку. Уз Шекспира, Молијера и Чехова, чије је комаде режирао на свој начин, Плазибат је истакао да његово одушевљење Нушићем почива на томе што је овај писац хроничар неуспјеха грађења грађанског друштва на нашим просторима.

У другом дијелу прес-конференције Александар Стојковић је најавио новину коју НПРС уводи од почетка наредне године а ријеч је о планирању тромјесечног репертоара. На овај корак се управа Позоришта одлучила из више разлога од којих је најважнији поједностављење унутрашње организације. Такође је најавио и одржавање Театар феста „Петар Кочић“ 2022. године од 5. до 12. јуна. Публици ће бити представљени позоришни комади које ће изабрати селекторка Слађана Зрнић, првакиња Народног позоришта Републике Српске. Зрнићева је напоменула да је конкурс отворен од 27. 12. 2021. до 4. 4. 2022. године и позвала све позоришне куће да учествују. Изразила је наду да ће понудити комаде са поруком која ће одјекнути међу публиком, а да ће се руководити ријечју снага у свим њеним облицима. Представницима медија се посљедња обратила в. д. управника Дијана Грбић обећањем да ће се нова управа потрудити да оправда указано повјерење и реализовати најављене планове којима је додала и активности које подразумијевају гостовања НПРС-а у свим градовима и општинама Републике Српске у нади да ће наредна година бити боља што се тиче епидемиолошке ситуације. Сљедећа активност коју је најавила Грбићева је низ акција под радним називом „За оне који воле…“, а која подразумијева олакшице при куповању улазница како би био омогућен приступ Позоришту што већем броју наших грађана. Најављено је и да ће од фебруара поново бити омогућене школске посјете Народном позоришту Републике Српске, чиме се усађују културне навике и отварају врата новој публици која тек стасава. Такође ће НПРС радити и на учвршћивању постојеће сарадње са позоришним кућама у региону, међу којима је истакнута сарадња са Народним позориштем у Београду које ће већ у фебруару наредне године гостовати у НПРС-у. Најављена је могућност копродукције, као и учешће нашег позоришта на фестивалу „Наши дани“ у организацији Београдског драмског позоришта, те извођење неколико представа БДП-а на сцени НПРС-а и других позоришних сцена у септембру 2022. године. Грбићева је најавила да се у марту наредне године очекује почетак рада Филхармоније, дугоочекиване институције у нашем граду, те да ће већ у јуну бити одржани први концерти, на радост наше публике.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.