Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Поводом наступајуће Европске манифестације Ноћ театра – Ноћ театра БиХ у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци је одржана конференција за медије на којој су говорили: координаторка Ноћи театра Мерима Хандановић, извршни продуцент Денис Крџалић, маркетинг менаџер Народног позоришта Републике Српске Марио Лукајић и глумица Народног позоришта РС Љиљана Чекић. Ноћ театра ће ове године бити одржана у суботу 20. новембра. Установа која организује Ноћ театра за БиХ је Босанско народно позориште Зеница.

Према ријечима координаторке Ноћи театра БиХ Мериме Хандановић земље учеснице међународне театарске манифестације “European Theater Night”, која окупља и ујединује европске театарске раднике и публику су: Хрватска, Босна и Херцеговина, Белгија, Србија, Црна Гора, Чешка, Бугарска, Словенија, Аустрија, Мађарска и  Словачка. Програм Ноћи театра примарно обухвата позоришне представе и изведбе, а свакако може садржавати и све остале облике сценских и музичко-сценских умјетности (међународне копродукције и гостовања, концерти, читања и упризорења текстова савремених аутора, вишејезичност, округле столове и сусрете с директним интернетским укључивањем, изложбе, играонице и радионице за дјецу, пригодну гастрономску понуду и др). Хандановић је такође истакла да је Босанско народно позориште Зеница 12. пут координатор ове значајне позоришне и културне Манифестације за цијелу Босну и Херцеговину.

Денис Крџалић, извршни продуцент манифестације је изјавио да ће овогодишња Ноћ театра бити одржана у Зеници, Мостару, Сребренику, Сарајеву, Живиницама, Бањој Луци, Какњу, Травнику, Тузли, Брчком, Мркоњић Граду, Бугојну, Завидовићима, Лакташима, Коњицу и Горњем Вакуфу. Из наведених градова су се пријавила чак 24 учесника са 38 програмских активности. Крџалић је истакао задовољство што упркос пандемијском времену Ноћ театра у Босни и Херцеговини опстаје и уједињује позоришне и културне раднике.

Маркетинг менаџер Народног позоришта Републике Српске Марио Лукајић је изјавио како Народно позориште Републике Српске с радошћу сваке године учествује у овој манифестацији, те је позвао бањолучку публику на изведбу представе “Странци у ноћи” у суботу 20. новмбра у 20 часова. Представа је настала према тексту Ане Ђорђевић, а режију потписује Слађана Килибарда.

Љиљана Чекић ће у Градском позоришту Мркоњић Град у суботу 20. новембра са почетком у 20 часова промовисати своју књигу „Народно позориште Врбаске бановине – оснивање и умјетнички развој“. “Књига  је резултат истраживања. Истраживање и писање  је трајало 7 година и књига је дио докторске дисертације коју сам одбранила на ФДУ у Београду 2015. године. То су прве четири године од оснивања, односно период од 1930. до 1934. године. Осим позоришног рада и рада самог театра, дајем и слику културних, друштвених, историјских и економских прилика на територији Врбаске бановине… Оно што је лијепо јесте да ме једно младо аматерско позориште из Мркоњић Града позвало да промовишем ову књигу ” рекла је Чекићева.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.