Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Глумци Народног позоришта Републике Српске у филму „Дара из Јасеновца”

Међу водећим улогама у филму „Дара из Јасеновца” су оне које су остварили глумци Народног позоришта Републике Српске. Пред вама су записи о ономе што је у њима подстакла и покренула ова прича.

Ања Илић

Тек сад, након телевизијске премијере филма „Дара из Јасеновца”, увидјела сам његову важност и значај за цијелу нацију. Искуство које носим са снимања је нешто непроцјењиво. Емоције, заједништво и потпуна преданост циљу су нешто што ће заувијек остати урезано у сјећању на тај филмски сет. Нека овај филм буде споменик јасеновачким жртвама и опомена да се такве ствари не смију десити никада више, ни на једном мјесту земаљске кугле.

Златан Видовић

Веома ми је драго и почаствован сам што сам имао част бити дио једног оваквог пројекта који је вишеструко значајан и за кинематографију, а и за народ са ових поднебља. Јако сам поносан на читаву екипу која је реализовала овај филм. Мишљења сам да да смо направили нешто што ће остати дуго, дуго иза нас, а гледаност и реакције које је филм изазвао само потврђују то моје мишљење. У својој улози која је била јако захтјевна сам се трудио само да будем што истинитији и увјерљивији како бих бар приближно дочарао страхоте тих логора смрти и околности у којима се мој лик налази.

Николина Фригановић

То је била наша дужност, људска дужност и ми смо на овај начин одали помен за вјечни мир њихових душа. Ово није само филм, ово је стање свијести, ово је дубоко поштовање. Жељела сам свим срцем да будем дио културе сјећања на жртве Јасеновца. Када се прича о Јасеновцу некада има сувише ријечи, некада недовољно. А некада су оне и непотребне. Некад је потребна тишина. Рад на овом пројекту била је наша чиста емоција у гласној тишини.

Сандра Љубојевић

Филм „Дара из Јасеновца” носи толико значајну тему. Учествовати у таквом филму сваком глумцу може бити велика част и прилика која се не одбија. Улога Вере Станић је, прије свега, одлично написана и глумачки захтјевна. Нико није могао на снимању остати емотивно поштеђен и од самог почетка сам дала све од себе да пренесем особине и емоцију жене тог времена која пролази тешке тренутке у таквом окружењу. Сарадња са редитељем који је знао јасно шта жели је блâго за глумца. Велика продукција, професионалност са којом сам се први пут сусрела, пружила ми је задовољство рада и заинтересовала за свијет великог филма. Када свако одговорно ради свој дио, а у овом филму је било толико људи од статиста до редитеља, посвећеност која није изостала довела је нас глумце до могућности да улоге изнесемо најбоље и да филм тако буде пренесен на гледаоце. Велики значај за мене као глумицу… Изузетно искуство које ме је професионално и људски оплеменило.

Жељко Еркић

Када сам добио улогу усташког крвника, у првом моменту нисам био срећан због тога, да бих од почетка снимања па до самог краја, све више схватао да је управо та улога мој допринос свим жртвама Јасеновца. Уколико треба да убудуће будем етикетиран и постављен у фиоку глумаца који ће до краја каријере играти негативце – то прихватам, јер ништа није толико важно као истина о том логору која се мора испричати. И зарад те истине и свих тих невиних жртава, које су изнад свега, не доводи се у питање којим ће путем ићи једна глумачка каријера. Као човјеку, било ми је тешко и емоције на снимању су биле помијешане, али као професионалац сам задовољан како сам тај мрачни ум осликао на биоскопском платну.

Горан Јокић

Већ првог дана снимања када сам на сету видио и упознао режисера и комплетну екипу иза камере, као и продуцента из Америке, а поред њих и колеге глумце и више од стотину статиста, осјетио сам да ће „Дара из Јасеновца” бити веома добар и изузетно значајан филм. Тема филма је више него болна за наш народ – много књига и документарних филмова говоре о томе, било је и неколико играних филмова о страдању српског народа у току Другог свјетског рата, али никада није сниман филм у којем би мјесто радње био тај злогласни логор, тачније систем логора и стратишта, страдалишта – Јасеновац. Као неко коме су многи преци и са мајчине и са очеве стране страдали у Јасеновцу и на другим стратиштима, осјећао сам посебну част што ћу својим учешћем у овом филму, на свој начин, одати почаст прецима и подићи им својеврстан споменик, дати допринос незабораву. Сам рад на улози, снимање и све у вези с тим било је са неким повишеним осјећајем, са неком посебном топлином у односима свих нас – и глумаца и технике и бројних статиста. Било је некад и веома тешко, јер снимало се и на -10°C, у танким кошуљама – смрзавало се и прехлађивало, али све се издржало. Мислим да смо овим филмом много допринијели не само сјећању на жртве Покоља у Јасеновцу и другим мјестима страдања, него и потреби да се обнови и чува сјећање на нашу богату историју, како на ову страдалничку тако и на неку љепшу – културну, књижевну, научну… Надам се да ће филм „Дара из Јасеновца” бити догађај након којег ће се другачије промишљати и радити на многим пољима, не само у филмској индустрији, него и у просвјети, култури и свему другом што можемо поправити и живот на овим просторима учинити љепшим и радоснијим.

Драгослав Медојевић

Поносан сам што сам макар мало помогао да Дара из Јасеновца исприча своју причу. Ово је филм који ће засигурно имати свој живот, не само због теме којом се бави, већ и због свог умјетничког квалитета. Хвала Наташи, хвала Гаги, хвала мојим колегама, а највише хвала малој Биљани што су нашу кинематографију подигли за бар још једну степеницу више. Поносан сам на наше глумце, глумце из Бањалуке, који су показали да могу стајати раме уз раме са највећим филмским звијездама. Дара је 70 година чекала да исприча своју причу, али још хиљаде Дара са ових простора чека на то. Надам се да ће филмске камере бити милостиве и саслушати и те Даре.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.