Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Глумац Драган Јовичић преминуо је ноћас у изолаторијуму Клинике за плућне болеснике “Подхрастови” у Сарајеву гдје се лијечио од болести изазване заразом корона вируса. Драган Јовичић рођен је у Рогатици 22. новембра 1953, био је босанскохерцеговачки филмски, позоришни глумац и директор сарајевског Камерног театра 55 од 2011. до 2015. године.

Осим у позоришним представама, овај сјајни глумац ће остати упамћен по бројним улогама у домаћим серијама и филмовима. Ту су оне с почетка каријере, које су, на неки начин обиљежиле његов глумачки опус попут “Коже” једног од пројеката с почетка 80-их година који је оставио изузетан траг у ТВ продукцији, а у којем је Јовичић као Адем играо с Рејханом Демирџићем. Публика ће се Јовичића радо сјећати и по улози Стојана у “Поробџијама”. Свој трајни повратак у позориште започиње у Народном позоришту Босанске крајине у Бањој Луци и из тог периода остала је за памћење његова невјероватна креација лика Волође у Великом бриљантном валцеру словеначког писца Драга Јанчара у режији Јовице Павића, а он се увијек радо сјећао и лика Ивана у Метастабилном Гралу како је то спомињао у бројним разговорима. У Народном позоришту Босанске Крајинеостварио је улоге у представама: “Тамо куд је отишао друг Шимун”, “Ла мама”, “Госпођа министарка”, “Тврђава”, “Хамлет из Мрдуше”, “Развалина”, “На крају пута”, “Велики бриљантни валцер”, “Галеб”, “Путујуће позориште Шопаловић”, “Метастабилни грал”, “Вук реформатор”, “У агонији”.

У Камерни театар 55 Јовичић се враћа 1987. године и ту остварује бројне запажене улоге. На тој сцени је одиграо многе представе, међутим, посебно се издваја његово успјешно остварење насловног лика у Хусеин-капетану Градашчевићу Ахмеда Муратбеговића у режији Градимира Гојера. Памтићемо га управо као првака драме Камерног театра 55, награђиваног на бројним фестивалима, а посебно кроз представу “Ај, Кармела”. Добитник је бројних глумачких признања и награда, а између осталих и “Шестоаприлске награде” града Сарајева за допринос умјетности театра.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.