Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У Народном позоришту Републике Српске у четвртак 21. новембра гостује представа „Тамо далеко“, настала по мотивима драме „Милица Николићева“ у копродукцији Позоришта „Добрица Милутиновић“ из Сремске Митровице и Словачког позоришта „Владимир Хурбан Владимиров“ из Старе Пазове. Представа „Тамо далеко“ ће бити изведена на Великој сцени са почетком у 20.00 часова. Улазнице су у продају на благајни Позоришта.

Ријеч редитеља

Антиратна драма Владимира Хурбана Владимирова (1884 – 1950) Милица Николић (Милица Николичова1922), дешава се у Срему крајем Првог свјетског рата, 1918. године од Богојављења, до краја октобра и доласка ослободилаца. Комад је написан у духу, љубавне драме између аустро-угарског официра, насилно мобилисаног, фон Ветхофа, словенског порекла из рода Кашуба, не ратника, већ „миротворца“, и слободоумне, образоване Милице, синовице учитеља Николића, која се бори за боље име своје земље, бескомпромисне средине и бескрупулозног трговца и зеленаша Панајотовића, али у тој борби подлегне под снажним утицајем свог срца. Драма обилује темама патриотизма и антиратном тематиком, и у најплеменитијем смислу велича победу љубави. Праизвођење, односно прву поставку је доживела је 1934. године у Словачком народном позоришту у Братислави, са тада најбољом глумачком поделом коју је позориште имало, и у режији чувеног Јанка Бородача. Драма је постављена и као ТВ драма за Словачку РТВ у Братислави, Словачки радио, а играна је и у другим позориштима у Србији и Словачкој. Ово ће бити њено прво извођење у ауторовом родном Срему.

Ова представа је уједно и мементо и пледоаје да је мир у Европи и мимо свих центрипеталних сила у политици, најснажнија идеја без алтернативе.

Мирослав Бенка

 

Дешава се у школском стану уваженог учитеља Николића, у Срему, од Богојављења, 19. јануара, до краја октобра 1918. године.

Превод, адаптација, режија и сценографија: Мирослав Бенка

Костимографија: Борис Чакширан

 

Лица и глумачка подјела:

Јован Николић, учитељ: Александар Бако
Савета Николић, његова жена: Јелена Јанковић
Милица Николић, братаница учитеља Николића: Хелена Поп Лазић
Душан Милић, кандидат богословије: Владимир Балашћак
Фон Ветхоф, немачки официр, поручник: Никола Јаношевић
Рауш, немачки официр, капетан: Игор Пискла
Станислав, посилни: Јован Миљевић
Сима Панајотовић, трговац и зеленаш: Зденко Кожик
Ученице: Татјана Бабинка и Миа Јашо

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.