Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У Народном позоришту Мостар почело се с радом на новој представи ’’Што те нема’’ коју у копродукцији раде Народно позориште Мостар, Хрватско народно казалиште Мостар и Народно позориште Републике Српске, док је извршни продуцент Српско просвјетно и културно друштво ’’Просвјета’’ Градски одбор Мостар. Представа се ради поводом јубиларних 100. Шантићевих вечери поезије које ће бити одржане у Мостару у октобру ове године.

По први пут у историји на ’’даске које живот значе’’ поставља се прича о животу познатог мостарског пјесника Алексе Шантића, а по први пут се реализује и заједнички пројекат три позоришне куће из Мостара и Бање Луке. В.д предсједника мостарске ’’Просвјете’’ Сања Бјелица Шаговновић каже да је представа ’’Што те нема’’ најбољи начин да се обиљеже 100. јубиларне Шантићеве вечери поезије и да је срећна што су ’’Просвјета’’ и Шантић на заједничком пројекту повезали Мостар, Бању Луку и Београд. ’’Наша мисија је да кроз културу градимо мостове и успостављамо покидане везе. Надамо се да ће ова представа бити само почетак дугорочне сарадње и пријатељства свих учесника у пројекту’’, навела је Бјелица Шаговновић.

Представа се ради по тексту Маријане Арацки из Београда, а режију потписује познати београдски глумац и режисер Ерол Кадић. Сценограф представе је Драгана Пурковић Мацан, а костимограф Ивана Ристић.

У представи глуме глумци три позоришне куће: Бојан Колопић и Љиљана Чекић из Народног позоришта Рeпублике Српске; Шериф Аљић, Јасмин Крпо, Ајла Хамзић и Ведран Вилогорац из Народног позоришта Мостар, те Иван Скоко из Хрватског народног казалишта Мостар.

Режисер Ерол Кадић каже да је већ годинама хтио радити представу у којој ће употријебити севдалинку као музички мотив. ’’Онога тренутка када ми је у руке дошао текст Маријане Арацки знао сам да имам добру причу. Наша прича прати трагичну љубав Алексе Шантића и Анке Томлиновић. Ми се бавимо том темом, али идемо и кроз историју Мостара и живот Алексе Шантића. Пробаћемо да направимо нешто што до сада у позоришту није било, а то је мјузикл од севдалинке’’, каже Кадић. Напомиње да није било лако направити сарадњу ’’Просвјете’’ и три позоришне куће из Мостара и Бање Луке, али да је то велико достигнуће. Премијере представе ’’Што те нема’’ биће одигране у оквиру манифестације 100. Шантићеве вечери поезије и то у Народном позоришту Мостар 11. октобра, у Хрватском народном казалишту Мостар 15. октобра, а у Народном позоришту Републике Српске 24. октобра.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.