Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Представом Школа за жене позоришта домаћина, Народног позоришта Републике Српске, почео је XXII Театар фест „Петар Кочић“ у Бањој Луци. Извођењу прве представе претходила је свечаност отварања. „Ја имам привилегију да вас позовем и понудим могућност да уживате у најинтелигентнијој чаролији, која најдуже траје у историји цивилизације у нашем дому у позоришту и то према нашем избору и мишљењу. Наш Театар фест вам пружа могућност да видите репрезентацију представа из региона, између два фестивала, и да на основу тога цијените и оцјењујете и наш рад и достигнућа“, казао је, између осталог, на свечаности отварања директор Народног позоришта РС, Ненад Новаковић.

У име града домаћина, градоначелник Бање Луке, Игор Радојичић подсјетио да је могуће да чедо буде старије од онога у оквиру чега треба дјеловати, јер је Театар фест стар 22 године, а одржава се у оквиру Прољећа у Бањалуци, које траје тек другу годину и које у периоду од 15. априла до 15. јуна публици нуди око 100 разноврсних умјетничких програма. „Театар фест показује како се може трајати преко двије деценије и како одржавати једну регионално респектабилну манифестацију“, закључио је Радојичић.

Част да отвори овогодишњи фестивал припала је министру просвјете и културе у Влади Републике Српске, која је генерални покровитељ фестивала, Наталији Тривић. „Двадесет двије године нису мало, а када кажемо да се ове године одржава под мотом ‘Историја и легенда’, ми за Народно позориште Републике Српске можемо рећи да у себи сублимира обје ове ријечи. Ово позориште има своју историју, јер већ од овог Театар феста почињу припреме за обиљежавање 90 година постојања ове куће, које ћемо прослављати наредне, 2020. године. А када кажемо легенда, ту свакако мислимо на његове глумце, стручне сараднике, раднике, који све чине да свака њихова представа запажено прође, не само у Бањој Луци, него и гдје год се приказује“, додала је министарка Тривић и отворила овогодишњу позоришну смотру у граду на обалама Врбаса.

Генерални спонзор Театар феста свих ових година је компанија М:тел, чија је представница Милица Кондићподсјетила да је главна мисија компаније М:тел да повезује људе, али и да подржава праве вриједности, „а позориште, позоришна умјетност и све ово што се дешава у Народном позоришту РС је права умјетност и права вриједност“, закључила је Кондићева.

У програму свечаног отварања овогодишњег фестивала учествовали су и глумци Гордана Милиновић и Бошко Ђурђевић, који су нас кроз глумачке монологе подсјетили на Петра Кочића и Бранислава Нушића и његову Госпођу министарку.

Завјеса 22. издања Театар феста је подигнута. На сцени бањолучког позоришта, до 8. јуна, када је предвиђена додјела награда и затварање фестивала, публика ће, у такмичарској селекцији, моћи погледати представе: Расло ми је бадем дрво Београдског драмског позоришта, Тартиф копродукција Српског народног позоришта из Новог Сада и Народног позоришта Сомбор, те Народни посланик сарајевских Oxygen Production и Босанског културног центра. Грађанима Бање Луке ће се представити и Сатиричко казалиште Керемпух из Загреба са комадом Говори гласније!, као и Народно позориште Ниш са представом У чије име. Осим такмичарског важан сегмент фестивала је и пратећи програм, у оквиру којег ће се одржавати и Трећи фестивал монодраме младог глумца, а биће одржане промоције књига и часописа, као и Стручно-научни скуп, те отворена изложба.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.